Forum Zapadni Balkan
0

Crvenkovski: Makedonija već 12 godina ne može napraviti korak naprijed ka EU

B. T.
Forum "Zapadni Balkan" koji se održava u Sarajevu (Foto: FENA)
Forum "Zapadni Balkan" koji se održava u Sarajevu (Foto: FENA)
Branko Crvenkovski, bivši predsjednik Makedonije govorio je na dašnjem forumu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Sarajevu. Podsjetio da je svaka zemlja Zapadnog Balkana zacrtala strateški cilj – članstvo u Evropskoj uniji.

Govoreći o iskustvu Makedonije na tom putu, rekao je da ta zemlja već 12 godina ne može napraviti ni jedan korak naprijed, te je podsjetio na zahtjeve Grčke, Francuske i Bugarske, koji, kako je rekao, nemaju veze s kriterijima koje je Evropska komisija propisala kao neophodne za početak pregovora.

Podsjetio je da je ta zemlja čak i promijenila naziv, ali je kazao da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU usporen, da ne kaže zaustavljen. Zbog toga se zapitao kakve su namjere Evropske zamalja, te je istakao kako pojedine zemlje blokiraju pristup novih članica.

"Šta ako mi budemo prinuđeni, ne svojom voljom, da tražimo alternative. Da ne budem pogrešno shvaćen, alternativnom ne shvatam ni istok ni daleki istok", kazao je Crvenkovski, objasnivši da bi zemlje regiona, trebali "evropejizirati sopstvene zemlje vlastitim kapacitetima".