Makedonija
0

Crvenkovski: Između NATO-a i imena države biramo ime

FENA
Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski izjavio je u četvrtak da će Makedonija ako bude morala birati između pristupa NATO-u i zadržavanja svoga ustavnog imena, "stati u odbranu svoga imena".

Grčka ne priznaje zvanično ime Republike Makedonije, jer smatra da iza toga stoje teritorijalne aspiracije prema grčkoj pokrajini Egejskoj Makedoniji, i prijetila je vetom na makedonski pristup Evropskoj uniji i NATO-u ako se ime te države promijeni.

"Ako Grčka uloži veto na ulazak Makedonije u NATO, to bi značilo očigledno kršenje privremenog sporazuma iz 1995. godine i taj dokument onda neće biti na snazi ni u Makedoniji", rekao je Crvenkovski u intervjuu za televiziju Alsat M.

"Pritisak postoji s dvije strane. Od nas je zatraženo da budemo mnogo konstruktivniji u odnosu na Grčku, od koje je, s druge strane, zatraženo da ne koristi mogućnost veta", rekao je Crvenkovski, prenijela je agencija MIA.

Crvenkovski je iznio očekivanje da veto neće biti uložen, ali je dodao da je teško pretpostaviti šta će Grčka učiniti u aprilu iduće godine na samitu NATO-a.