Nevrijeme u RH
7

Crveni meteoalarm za veći dio obale na Jadranu: Upozorenje na visoke valove i poplave

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Državni hidrometeorološki zavod jutros je objavio da je za velik dio hrvatske obale na Jadranu upaljen crveni odnosno narandžasti meteo alarm.

Državni hidrometeorološki zavod jutros je objavio da je za velik dio hrvatske obale na Jadranu upaljen crveni odnosno narandžasti meteo alarm.

Crveni meteo alarm tako je upaljen za područje Istre te riječke, gospićke i kninske regije. Očekuju se jako, odnosno orkansko jugo s udarima vjetra do 110 km/h i obilne kiše, prenosi Index.hr.

Narandžasti alarm upaljen je za zapadnu obalu Istre, Kvarner te sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju. Uz olujno jugo koje će donijeti vrlo visoke valove, u Istri i na Kvarneru bi trebale pasti velike količine kiše, na mahove i više od 100 litara po kvadratnom metru.

Lokalno će biti izraženijih pljuskova i grmljavine, pri čemu je vjerojatnost za grmljavinu do 80 posto.

"Poduzmite mjere kako biste se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", navodi se u upozorenju DHMZ-a.

Identično upozorenje izdano je za regije oko Knina i Gospića, za koje je također upaljen crveni alarm. Jedina razlika odnosi se na brzine vjetra, koje će ipak biti nešto niže u tim područjima od onih u Istri i na Kvarneru.

"Zaštitite sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i snadbijevanje vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", stoji u upozorenju DHMZ-a za Dalmaciju.