{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnoj Gori status zemlje kandidata u novembru?

S
27.10.2010. u 19:55
0
0
Crnoj Gori status zemlje kandidata u novembru?
0
Crnoj Gori status zemlje kandidata u novembru?
Foto: AFP
EU će vjerovatno u novembru dodijeliti Crnoj Gori status zemlje kandidata, ali neće pokrenuti razgovore o njenom članstvu u evropskom bloku zbog korupcije i sporog sprovođenja reformi, izjavio je danas zvaničnik Unije.
Ova preporuka biće upućena u okviru godišnjeg izvještaja o napretku potencijalnih kandidata, koji će Evropska komisija objaviti 9. novembra.

Izvještaj će se odnositi na sve zemlje zapadnog Balkana, Tursku i Island.

Očekuje se da Komisija za sada neće dodijeliti status kandidata Albaniji, niti će promijeniti status Srbije, čija će aplikacija biti razmatrana tokom naredne godine, rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

"To je najvjerovatniji scenario. Za Albaniju je prerano. Crna Gora će vjerovatno dobiti status kandidata, ali nije spremna za početak razgovora zbog zabrinutosti povodom korupcije", rekao je ovaj zvaničnik.

Status kandidata je posljednji korak prije početka pregovora o članstvu u EU. To je dugotrajan proces tokom kojeg država kandidat vrši usklađivanje svojih zakona sa pravilima i standardima Unije.

Potencijalni kandidati moraju da dokažu da su njihove ekonomske reforme daleko odmakle na putu ka tržišnoj ekonomiji i da pokažu da ulažu suštinske napore u borbi protiv kriminala, odnosno za uvođenje vladavine prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: