Portreti četnika
162

Crnogorsko ministarstvo osudilo zastrašivanje muslimana u Beranama

D. Be.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je zastrašivanje muslimana u Beranama i saopćilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život.
"Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku", naglašeno je.

Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljana pristalica četničkog pokreta.

"Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji", saopćilo je crnogorsko ministarstvo.

Istaknuto je da fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sve prisutnija savremena prijetnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru.

"Imajući u vidu posebnost svoje institucionalne pozicije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će još snažnije doprinositi širenju antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremeni koncept poštovanja ljudskih prava i današnja Crna Gora", zaključeno je.

Podsjetimo, na kućama Bošnjaka u Beranama osvanuli su portreti vođe četničkog pokreta Draže Mihajlovića i četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Grafiti su se našli na kućama u naseljima Hareme, Talum i Obalsko, u kojima živi bošnjačko stanovništvo, a iz Općinstog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) osudili su ovaj vandalski čin pozivajući "komšije muslimane da ne nasjedaju na provokacije" koje, kako tvrde, dolaze iz DPS (Demokratska partija socijalista op.a.) kuhinje.