Regija
0

Crnogorski šef diplomacije najavio da će Crna Gora priznati Kosovo

FENA
Šef crnogorske diplomacije Milan Roćen najavio je, u izjavi podgoričkom dnevniku "Vijesti" od četvrtka, da će Crna Gora priznati neovisnost Kosova, ali nije precizirao vrijeme kada će se to i dogoditi.

"Hoće li to biti prije ili kasnije, zaista u ovom trenutku ne bi mogao odgovoriti ni ja niti bilo tko. To će se desiti onda kada procijenimo da je to politički najbolje za Crnu Goru", rekao je Roćen "Vijestima".

Šef crnogorske diplomacije ponovio je da nije promijenjeno stajalište Crne Gore u odnosu na Kosovo o tome da to pitanje treba rješavati pregovorima, uz posredovanje međunarodne zajednice. On, međutim, ističe da su se promijenile okolnosti te da je "na kraju došlo do te promjene koja je politička realnost", misleći na proglašenje neovisnosti.

O dosadašnjoj suzdržanosti Crne Gore oko priznanja Kosova, Roćen je rekao da Crna Gora nije htjela niti jednim svojim potezom na bilo koji način utjecati na pregrijanu političku atmosferu u Srbiji i na eventualne izborne rezultate u toj zemlji. U tom kontekstu šef crnogorske diplomacije je rekao da su i u Prištini i u Beogradu i na svim relevantnim međunarodnim adresama razumjeli da je Crnoj Gori prije svega stalo da očuva unutarnju stabilnost i da doprinese miru i stabilnosti u regiji.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će slijediti svoj strateški interes - članstvo u Europskoj uniji i NATO-u i u skladu s tim donijeti odluku o Kosovu.

Roćen je kazao da Podgorica održava kontakte i s Prištinom i s Beogradom, ali da to ne znači da je u obavezi Srbiji kazati da neće priznati Kosovo, a Kosovu da hoće.

"Nama je najveći interes da imamo najbolje moguće odnose sa svima u regiji. Dakle, i sa Srbijom, i s Kosovom, s kojima graničimo, ali i sa svima u regiji", rekao je Roćen.