Crna Gora
0

Crnogorski parlament traži novi mandat za pregovore s EU

FENA
Crnogorski parlament skratio je u četvrtak mandate svojim zastupnicima stvarajući uvjete da predsjednik uskoro raspiše prijevremene izbore u namjeri da se vladi osigura novi mandat za pristupne pregovore s Europskom unijom.

Za skraćenje mandata bili su zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije(SDP), Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske unije Albanaca (DUA).

Po crnogorskom ustavu parlamentarne izbore raspisuje predsjednik države Filip Vujanović, koji je najavio da će ovih dana obaviti konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora.

Lokalni mediji izvješćuju kako će Vujanović vjerojatno sazvati izbore za oktobar oko šest mjeseci prije nego što je bilo predviđeno.

U obrazloženju odluke navodi se da se Crna Gora nalazi pred značajnim obavezama koje proizilaze iz već započetog procesa predpristupnih pregovora s Europskom unijom.

Zato je neophodno da državne institucije, vlada i skupština u ovu fazu procesa pridruživanja uđu u punom mandatu od četiri godine, kaže se u zahtjevu za skraćenje mandata.

Očekuje se da će vladajući DPS, koji je na vlasti više od dva desetljeća i doveo je zemlju od 680.000 stanovnika do neovisnosti 2006., ponovno pobijediti na izborima nakon što je uspio dobiti početak pregovora o pristupanju Crne Gore EU-u prošloga mjeseca.