Regija
179

Crnogorska policija u pripravnosti: Danas prva parada ponosa u Budvi

FENA
U Budvi će danas biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno da će poduzeti sve mjere da manifestacija protekne sigurno, tenzija ima.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa, osvanule osmrtnice s imenom predsjednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića, organizatora gay povorke.

Vlada Crne Gore osudila je objavljivanje osmrtnice i izrazila uvjerenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete štititi ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje osobno svojstvo, javio je Tanjug.

Poštovanje razlika i tolerancija, kako je istaknuto, prema uvjerenjima svih socijalnih grupa predstavlja vodeću vrijednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

Cimbaljević je ranije kazao je da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju prihvatiti i njegovati različitosti.

Nezadovoljstvo održavanjem gay parade u Budvi iskazali su i navijači nogometnog kluba "Partizan" iz tog primorskog mjesta, a u metropoli crnogorskog turizma organizirano je potpisivanje peticije protiv održavanja Povorke ponosa.

Ugostitelji budvanskih lokala sinoć su oko pola jedan u znak protesta ugasili muziku u svojim objektima, a slično su najavili i za večeras.

Iz crnogorske vlade ranije je poručeno je da se održavanjem Parade ponosa želi poslati poruka da je Crna Gora društvo u kojem se poštuju ljudska prava, a iz policije su poručili da će poduzeti sve mjere da manifestacije protekne sigurno.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade.

"Parada ponosa u Budvi bit će pokazatelj ukupnih promjena u crnogorskom društvu na europskom putu", istakao je on.

Numanović nije želio izravno odgovoriti na pitanje hoće li prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istaknuo je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata.

On nije želio precizirati koliko će policajaca osiguravati Paradu, navodeći da će policajaca biti "dovoljno".

"Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata", istakao je Janjušević.

Prema nezvaničnim informacijama, za sigurnost sudionika Parade ponosa u Budvi bit će angažirano oko 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja ljeta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.