Nove reakcije
128

Crnogorska opozicija traži smjenu Mandića zbog sastanka s Dodikom: "Iza svega stoji Vučić"

S. Š.
Rukovodstvo DPS-a traži smjenu Mandića, a nakon sastanka sa Dodikom
Rukovodstvo DPS-a traži smjenu Mandića, a nakon sastanka sa Dodikom
Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) u Crnoj Gori podnijela je inicijativu za smjenom predsjednika Skupštine Andrije Mandića nakon sastanka sa Miloradom Dodikom koji je Podgoricu posjetio u utorak.
Ovakva reakcija DPS-a dolazi istog dana nakon što je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Crnoj Gori upućena protestna nota jer tokom sastanka Dodika i Mandića nisu bila istaknuta obilježja Bosne i Hercegovine već entiteta RS, kao i zbog skandaloznim tvrdnji koje je iznio Mandić.

"Organizacija posjete, deklarisanog negatora genocida u Srebrenici, Milorada Dodika Skupštini Crne Gore predstavlja svrstavanje na stranu onih politika koje imaju za cilj razbijanje Bosne i Hercegovine", saopštio je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

Nikolić je u svojoj izjavi rekao i to da je suština ovakvog djelovanja Mandića i Dodika destabilizacija političkih prilika u Crnoj Gori i opstrukcija njenog puta u EU, iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Smatramo da će se te opstrukcije nastaviti, jer Vučić ne želi Crnu Goru u EU, već oblikovanu u 'srpskom svijetu' koji je formalno uvezen u ovaj zakonodavni dom", ističe Nikolić.

On je dodao da je takvo djelovanje u skladu sa izjavom ambasadora Rusije u Crnoj Gori Vladimira Maslenikova da intenziviranje evropskog puta zemalja zapadnog Balkana znači i konfrontaciju sa Ruskom Federacijom.

Inače, osim što je dio političara nezadovoljan posjetom Dodika, dio građana Podgorice također nije iskazao dobrodošlicu predsjedniku manjeg bh. entiteta. Grupa građana okupila se ispred skupštine Crne Gore u utorak protestujući zbog njegovog dolaska poručujući da "negatorima genocida u Srebrenici ovdje nije mjesto".