Zatvor u Hrvatskoj
0

Crnogorac osumnjičen za ubistvo Pukanića štrajka glađu

FENA
Slobodan Đurović, crnogorski državljanin osumnjičen da je bio posrednik između naručitelja i počinitelja ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića, na Badnjak je završio u zatvorskoj bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja uzrokovana štrajkom glađu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

"Osumnjičenikovo zdravstveno stanje je takvo da ga je na Badnjak iz zagrebačkog zatvora u Remetincu trebalo smjestiti u Bolnicu za osobe lišene slobode", potvrdio je za Hinu Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda na kojemu se protiv 54-godišnjeg Đurovića vodi istraga zbog njegove umiješanosti u atentat na novinara i suvlasnika sedmičnika "Nacionala" Ivu Pukanića.

Devčić nije želio otkriti pojedinosti o Đurovićevu stanju i razlozima zbog kojih je počeo štrajkati glađu, a Đurovićev branitelj Krešimir Krsnik bio je nedostupan za izjavu.

Đurović je pritvoren od kraja oktobra zbog sumnje da je zajedno s Milenkom Kuzmanovićem pomagao sudionicima ubistva u bijegu nakon atentata, no početkom prošle sedmice protiv njega je proširena istraga jer ga USKOK tereti da je organizirao Pukanićevo ubistvo, tj. da je bio pripadnik zločinačke organizacije koja je na podmukao način iz koristoljublja likvidirala novinara i suvlasnika "Nacionala".

Istraga je proširena nakon novog iskaza osumnjičenog Roberta Matanića, a po pisanju medija i pošto je Đurović pao na poligrafu na nekoliko pitanja.

Đuroviću, inače, od danas teče jednomjesečni pritvor koji mu je određen pri proširenju istrage zbog sumnje da su nepoznate osobe od njega za još neutvrđenu svotu naručile Pukanićevo ubistvo. On se zatim, tvrdi USKOK, s bratićima Robertom i Lukom Matanićem te Amirom Mafalanijem dogovorio o nadziranju Pukanića, a s odbjeglim Željkom Milovanovićem i Bojanom Gudurićem o načinu ubistva.

Milenko Kuzmanović, koji je s Đurovićem bio uhapšen šest dana nakon atentata, prošle je sedmice, upravo na Badnjak kad je Đurović premješten u zatvorsku bolnicu, zbog nedostatka dokaza pušten na slobodu nakon 55 dana pritvora. Srbijanskim medijama najavio je tužbu protiv Hrvatske "zbog hapšenja i maltretiranja".

Ivo Pukanić i njegov saradnik Niko Franjić ubijeni su 23. oktobra 2008. na parkiralištu u dvorištu NCL grupe u Zagrebu u podmetnutoj eksploziji.