Regija
0

Crna Gora: Zbog šverca cigareta uhapšena 42 Italijana

SRNA
Italijanska policija uhapsila je 42 državljanina te zemlje zbog sumnje da su švercovali cigarete iz Crne Gore.

Policija je u jučerašnjoj akciji "Sveti Nikola", koja nosi naziv po budvanskom ostrvu koje su šverceri navodno koristili kao polaznu bazu, uhapsila 40 muškaraca i dvije žene, uglavnom sa juga Italije.

Kao razlog šverca navodi se ekonomska kriza i visoke cijene cigareta u Italiji, prenose podgoričke Vijesti.

Istraga je počela u aprilu prošle godine nakon što su dvojica uhapšenih tražili pomoć obalske straže u mjestu Monopoli nadomak Barija, uz izgovor da im je potonuo brod prilikom pecanja.

Hrvatska policija je 15 dana kasnije pronašla gliser u kojem se nalazilo 1.590 boksova cigareta registrovan na ime jednog od lažnih ribara.

Od kraja prošle do proljeća ove godine italijanska policija je u više navrata zaustavljala glisere pune cigareta u pokušaju da pristanu uz obalu regije Puglia i tom prilikom uhapsila osam osoba.

U okviru tih operacija zaplijenjeno je oko 1,3 tone cigareta namijenjenih za lokalnu prodaju, a procjenjuje se da je ilegalnim uvozom te količine cigareta italijanska država oštećena za više od 200.000 eura.

Italijanski istražni organi procjenjuju da je od 1994. do 2002. godine iz Crne Gore u Italiju švercovano oko 250 tona cigareta mjesečno, što je više od milion boksova.