Regija
0

Crna Gora uvela nadzor na granicama zbog svinjske gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crnogorska je vlada u četvrtak radi prevencije pojave i širenja svinjske gripe uvela sanitarno-zdravstveni nadzor u zračnim i morskim lukama i na graničnim prijelazima.

U Crnoj Gori inače nije bilo pojave svinjske gripe, a ministar zdravstva Miodrag Radunović kazao je novinarima da je, nakon odluke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se pripravnost podigne na 5. stepen, crnogorska vlada odlučila da se od četvrtka sanitarno-zdravstveni inspektori nalaze u zračnim i morskim lukama i na graničnim prijelazima.

Posadama i putnicima u pomorskom i zračnom prometu te putnicima koji dolaze iz država u kojima se pojavila svinjska gripa dostavljene su preporuke o postupku za tretman osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom svinjske gripe, objasnio je Radunović.

Vlada je osnovala i posebno radno tijelo kojim koordinira ministar Radunović. On je rekao da su "javne zdravstvene ustanove pojačale oprez prema slučajevima koji s određenim simptomima mogu upućivati na zarazu svinjskom gripom". Također je uspostavljen komunikacijski lanac - od mjesta gdje ulaze putnici, preko zdravstveno-sanitarnih inspektora i zdravstvenih radnika.

Crnogorska je vlada osigurala 500.000 eura za nabavu medicinskih sredstava i lijekova kako bi što učinkovitije spriječila moguće širenje virusa svinjske gripe u Crnoj Gori, izjavio je Radunović.