Regija
0

Crna Gora: Uhapšeno više osoba među kojima i član "Pink Pantera"

SRNA
U policijskoj akciji protiv krijumčarenja droge, koja je sprovedena na teritoriji Crne Gore i Hrvatske, zaplijenjena je veća količina marihuane, heroina, kokaina i drugih droga i uhapšeno više osoba, među kojima i član kriminalne grupe "Pink Panter".

Rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge i krijumčarenja crnogorske Uprave policije Dejan Knežević rekao je da je na teritoriji obje države oduzeto 3,3 kilograma kokaina, 1,55 kilograma heroina, 21 kilogram marihuane, pola kilograma hašiša, 800 tableta ekstazija, 100 grama amfetamina i kilogram smjese koja služi za miješanje sa heroinom.

Knežević je na konferenciji za novinare rekao je da je zbog međunarodnog krijumčarenja droge u Crnoj Gori uhapšeno deset lica.

On je naveo da je ukupno podneseno 29 krivičnih prijava i to protiv 18 osoba u Crnoj Gori i protiv 11 u Hrvatskoj.

Krivičnim prijavama u Crnoj Gori obuhvaćena su osobe čiji su inicijali D.M. /43/, D.J. /47/, I.V. /46/, V.P. /44/, R.Š. /47/, D.R. /36/, B.S. /45/, M.M. /32/, J.M. /41/, M.Š. /30/, M.Đ. /39/, Ž.V. /34/, M.M. /29/, Ž.V. /57/, Z.R. /42/, N.S. /35/, te dvije za sada nepoznate osobe.

On je naveo da je 13 osoba osumnjičeno za neovlaštenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i stvaranje kriminalne organizacije.

Na teret četiri osobe stavljena je proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok je jedna osoba osumnjičeno za stvaranje kriminalne organizacije.

"Osumnjičenom D.M. na teret je stavljeno da je organizator kriminalne grupe i njemu se na teret stavljaju oba krivična djela", rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

Knežević je istakao da je D.M. u prethodnom periodu, kao član međunarodne kriminalne grupe "Pink Panter", osuđen za oružanu krađu u organizovanoj grupi, koja izvršena 2005. godine u Sen Tropeu u Francuskoj, kada je iz draguljarnice ukraden nakit vrijedan dva miliona evra.

Knežević je naveo da se četiri uhapšene osobe već nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, dok je za dvije osobe raspisana potjernica.

"Prema našim saznanjima, ova lica se ne nalaze u Crnoj Gori, a intenzivno se radi i na identifikaciji dva lica", rekao je Knežević.

Za stvaranje kriminalne organizacije osumnjičena je ženska osoba čiji su inicijali M.M, koja ljetos uhapšena u Budvi zbog sumnje da je posredovala u prostituciji.

"D.M. i M.M su među deset osoba koje su danas lišena slobode tokom pretresa 11 objekata", istakao je Knežević.

Uhapšeni će po nalogu tužilaštva, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužiocu.

Knežević je naveo da je višemjesečna akcija u Crnoj Gori realizovana pod kodnim nazivom "Mak", a u Hrvatskoj pod imenom "Hunt".

Akcije su provedene po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i u saradnji sa policijom i Tužilaštvom Hrvatske.