Regija
0

Crna Gora: Uhapšen Rus zbog pranja novca

FENA
U policijskoj akciji, na graničnom prelazu tivatskog aerodroma, uhapšen je ruski državljanin V.E.K, za koga se sumnja da je počinio krivično djelo pranje novca, u iznosu od preko sedam miliona eura.

Uprava policije je saopćila da je V.E.K. (48), za kojim je tragao Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije, uhapšen na graničnom prelazu, na izlazu iz Crne Gore.

Osumnjičeni V.E.K. je poslije privođenja, uz krivičnu prijavu, proveden Specijalnom državnom tužiocu.

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije su, u saradnji s Upravom za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, došli do činjenica koje ukazuju na osnovanu sumnju da je V.E.K, u periodu od 2003. do 10.09.2009. godine, počinio krivično djelo pranje novca.

Osumnjičeni je, kako se navodi, novac u iznosu 265 miliona ruskih rubalja, odnosno više od sedam miliona eura, stekao zloupotrebom službenih ovlašćenja iz koristoljublja u Moskvi, za šta je pravosnažno osuđen u Rusiji. On je novac transferovao na svoj lični račun u Crnoj Gori, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

Osumnjičeni je sa svojom suprugom G.K, 31. augusta 2007. godine, u Crnoj Gori osnovao preduzeće Meljine DOO, koje je registrovano za izvođenje grubih građevinskih radova i prodaju motornih vozila.

On je, kako se sumnja, legalizovao dio novca stečen krivičnim djelom tako što je, po ugovoru između preduzeća Meljine DOO Neostar AD Novi Sad, kupio nepokretnosti na području Herceg Novog.