Regija
17

Crna Gora u pripravnosti: Počele pripreme za gradnju izbjegličkog kampa

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Crna Gora se priprema za dolazak izbjeglica sa Bliskog istoka. Zatvaranja granica od strane Mađarske i Hrvatske prema Srbiji mogu dovesti do promjene migrantske rute kojom izbjeglice sa Bliskog istoka žele stići do zemalja Evropske unije. U tom slučaju, preko Crne Gore bi se išlo za Hrvatsku, pa su crnogorske vlasti preduzele prve korake, kako bi spremno dočekale eventualni priliv izbjeglica.

Nakon što je Vlada Crne Gore oformila operativni tim za praćenje situacije u vezi sa eventualnim dolaskom izbjeglica, na terenu su počelo sa konkretnim radnjama. U blizini graničnog prelaza Božaj, koji vodi iz pravca Crne Gore ka Albaniji, u mjestu Nikine Uvale, počelo se sa uređenjem prostora na kome će u slučaju priliva izbjeglica biti sagrađeno šatorsko naselje.

Gradnja izbjegličkog naselja u Nikinoj Uvali

Mjesto Nikine Uvale udaljeno je od Podgorice nešto više od 20 kilometara, a od graničnog prelaza Božaj oko tri kilometra. S obzirom na to da je izabrano mjesto koje se nalazi u blizini granice sa Albanijom, očekuje se da izbjeglice u Crnu Goru dođu iz pravca ove zemlje. Na prostoru koji je izabran za buduće naselje izbjeglica već se počelo sa uređenjem. Put koji vodi do ovog mjesta je raščišćen, a na prostranoj ravnici postavljeni su stubovi sa reflektorima. Takođe, obavljeno je tamponiranje dijela puta, kako bi automobili i autobusi nesmetano stizali do ovog mjesta. Zapušteni objekat koji se nalaze na prostoru gdje će se izgraditi izbjegličko naselje biće rekonstruisan i korišten za potrebe izbjeglica.

Ministarka rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorica Kovačević, kazala je u izjavi za Anadoliju da se očekuje da bi kroz Crnu Goru moglo proći oko 2.000 izbjeglica dnevno.

"Teško je procijeniti koliko bi migranata Crna Gora mogla da primi, a mi svakako predviđamo da će im Crna Gora biti tranzitna zemlja na njihovom putu ka Zapadnoj Evropi. Ono što smo uzeli kao osnovu je da kroz Crnu Goru može da prođe 2.000 migranata u dnevnom tranzitu. Naša obaveza je da ih nakon prijema u Crnu Goru evidentiramo i pružimo neophodnu pomoć. Nakon toga nijesmo u mogućnosti da im određujemo dalju putanju. Njihova dalja kretanja zavise isključivo od njihove volje i mi ćemo učiniti sve neophodno da im obezbjedimo transport do željenog mjesta“, kazala je Kovačević.

Kada je u pitanju smještaj izbjeglica u Crnoj Gori, Centar za tražioce azila ima 80 mjesta, prihvatilište za strance ima 50 mjesta i JU “Ljubović” 25 mjesta, što ukupno čini 155 raspoloživih mjesta. Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da će se adaptiranjem objekata policije Krenza kod Podgorice i Zoganje kod Ulcinja dobiti oko 500 mjesta.

Vlada zasad nema informaciju o dolasku izbjeglica

"U navedenim smještajnim objektima, bilo bi obezbijeđeno oko 650 mjesta. Takođe, formirala bi se šatorska naselja od 1.000 mjesta na različitim lokacijama shodno procjeni trenutne situacije. Imajući u vidu dosadašnja kretanja izbjeglica i migranata, može se očekivati da bi najveći broj lica u Crnu Goru došao iz pravca Albanije, Kosova i Srbije, u reonu graničnih prelaza Božaj, Kula, Sukobin, Dobrakovo, Jabuka, Dračenovac“, ocijenjeno je iz Vlade u informaciji o izbjeglicama.

Prema međunarodnim konvencijama čiji je Crna Gora potpisnik, svim osobama koje bježe od ratnih zbivanja, ili su u svojim zemljama proganjani po osnovu rase, vjere, nacije, političkog mišljenja ili pripadanja određenoj društvenoj grupi, zemlja prijema treba da pruže zaštitu. Ovo podrazumijeva pružanje bezbjednog smještaja uz obezbjeđenje adekvatne hrane, vode i sanitarnih uslova, zbrinjavanje osoba sa posebnim potrebama, pravnu zaštitu, omogućavanje pristupa ostalim pravima kao što su zdravstvena i socijalna zaštita i obrazovanje.

Ministarka Kovačević je istakla da u ovom trenutku Vlada Crne Gore još nije dobila bilo kakvu informaciju da su se izbjeglice uputile prema Crnoj Gori.

"Od nadležnih institucija koje pomno prate kretanja migranata, do danas nemamo naznaka da su se migranti uputili ka Crnoj Gori. U ovom momentu smo spremni na sve moguće scenarije kretanja migranata, tako da nijesmo isključili mogućnost njihovog dolaska i preko Srbije“, kazala je Kovačević.

Pad zahtjeva za azil u julu i augustu

Prema podacima MUP-a Crne Gore, od početka godine do 31, podnijeto je 1.543 zahtjeva za azil. Od ukupnog broja, a prema podacima Ministarstva rada i socijalnog staranja, 965 lica je bilo zbrinuto u smještajnim kapacitetima za tražioce azila. U julu i avgustu došlo je do značajnog pada broja podnesenih zahjeva za azil. U julu je podnijeto četiri, a u avgustu pet zahtjeva za azil.

Ministarstvo rada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, Crveni krst i Vojska imaće oko 600 ljudi angažovanih na zbrinjavanju izbjeglica.