Đukanović
0

Crna Gora spremna da se kandidira za EU

FENA
Crnogorski premijer Milo Đukanović izrazio je u ponedjeljak spremnost te države da se "uhvati ukoštac sa svim izazovima", da ispuni obaveze i do kraja godine konkurira za status kandidata u Evropskoj uniji.

On je, nakon razgovora sa zvaničnicima EU u Bruxellesu, rekao da je Crnoj Gori jasno ukazana šansa i potreba da već ove godine napravi sljedeći korak, a to je, kako je rekao, aplikacija za članstvo u EU.

Negirajući navode da Crna Gora nije ažurna u presudama za organizirani kriminal i korupciju, Đukanović je rekao da to "elementarna neistina".

"Bilo je mnogo više krivičnih procesa, ali govorimo o 52 osuđujuće presude do početka 2008. godine", kazao je Đukanović, prenijeli su podgorički mediji.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je rekao da Evropska komisija snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore, posebno njenu koordinaciju s tom komisijom o svim koracima pristupanja EU.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana je, izražavajući zadovoljstvo, rekao da je Crna Gora sve bliže Evropi i da je značajnije od datuma aplikacije održati tempo reformi.

"Što ste bliže realnosti, bliže ste EU", poručio je Solana.

Kako se očekuje, Đukanović će danas govoriti na ekonomskom forumu "Balkanski bilans" u Bruxellesu.