"Prekomplikovani"
34

Crna Gora prodaje ratne brodove, skupi za održavanje

FENA
Foto: Vojska.me
Foto: Vojska.me
Crnogorska vlada donijela je odluku da se iz mornarice Vojske Crne Gore povuku dva najveća plovila partolni brodovi P-33 i P-34 i ponude na prodaju, a da se novac od prodaje usmjeri za kupovinu novog naoružanja i opreme.

Ta odluka obrazložena je tvrdnjom da su brodovi "preveliki, preskupi i prekomplikovani za upotrebu u Mornarici VCG", koja nema ni kadrove koji bi mogli da rade na njima, prenose podgoričke Vijesti.

Kako se podsjeća, brodovi su napravljeni krajem osamdesetih godina prošlog vijeka kao okosnica udarnih pomorskih snaga flote nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice.

Ministarstvo odbrane izvršit će procjenu i odrediti početnu cijenu brodova, a kako navode Vijesti, budući da se radi o upotrebljivoj vojnoj tehnici, Ministarstvo će novog vlasnika tražiti na takozvanim povjerljivim tenderima koji nose oznaku tajnosti.

Do sada je više država pokazalo interesovanje da kupi ova dva broda koji su tehnički u dobrom stanju i da ih nakon modernizacije naoružanja i elektronike, uvrste u sastav svojih ratnih mornarica, a među interesentima su Pakistan, Turska, Bangladeš i Izrael, prenio je Tanjug.