Regija
0

Crna Gora povukla veleposlanika iz Ljubljane

FENA
Crnogorska vlada opozvala je veleposlanika u Sloveniji Branka Perovića po hitnom postupku zbog previsokih troškova koje je planirao za diplomatski domjenak kojim je u Ljubljani trebao biti obilježen dan državnosti Crne Gore 13. srpnja, objavili su u petak slovenski mediji koji se pozivaju na Perovićevu izjavu za podgorički dnevnik "Vijesti".

Perović je izjavio da je o opozivu službeno obaviješten prošlog četvrtka, a da je pravi razlog njegovo neslaganje s ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom oko koncepta proslave Dana državnosti Crne Gore.

Perović tvrdi da je odbio tražiti sponzore u Sloveniji za troškove domjenka kojim je trebalo proslaviti taj praznik nakon što mu je ministarstvo odobrilo samo 6 tisuća eura, što mu se s obzirom na standardne troškove u Sloveniji učinilo nerealno malim iznosom.

"Netko se u ministarstvu preračunao, misleći da se s istim novcem može prirediti prijam u Skoplju i u Ljubljani", izjavio je Perović, dodavši da u Podgorici nisu vodili računa o realnim troškovima u zemlji koja predsjedava EU-om i gdje koktel na jednog gosta u hotelu s četiri zvjezdice "stoji 20 eura", pri čemu se naplaćuje baš sve, "od rasvjete pa do otvaranja svake flaše".

Perović je rekao da je u neslaganju s ministarstvom bio i u pogledu koncepta obilježavanja dana državnosti jer je htio da se, osim hrane i pića, gostima ponudi i neki kulturni sadržaj poput glazbenog koncerta ili izložbe, kako bi se odvratili od stereotipa o "lijenim i nekulturnim" Crnogorcima, prenijeli su slovenski mediji.