Regija
26

Crna Gora: Počeo protest DF-a, jake policijske snage na ulicama Podgorice

Anadolija
Foto: Arhiv
(Foto: Anadolija)
Protest Demokratskog fronta, opozicione poličke grupacije u Crnoj Gori, koja zahtijeva ostavku Vlade premijera Mila Đukanovića, počeo je večeras na Trgu Republike, u centru Podgorice.

Na protestu se do sada okupilo više hiljada građana, a demonstranti nose zastave Crne Gore, kao i srbijanske zastave. Takođe, vidljiva su i stranačka obilježja Srpske radikalne stranke. Na protest su došli svi poslanici DF-a, predvođeni liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem. Podršku su im najavili poslanici Socijalističke narodne partije, kao i nezavisni poslanici u crnogorskom Parlamentu.

Oko zgrada Skupštine, Predsjedništva i Vlade Crne Gore smještene su jake policijske snage, dok je pojačano prisustvo policije vidljivo u cijelom gradu .

Prema informacijama iz policije, građanima Podgorice se ne preporučuje izlazak na ulice u periodu od 19 do jutarnjih sati, zbog mogućih incidenata, a ne isključuju se ni nemiri širih razmjera. Trenutna situacija u Podgorici je mirna.

Ranije danas, načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Jovica Rečević je istakao da u policiji raspolažu saznanjima da je moguće da dođe do incidenata na protestima koje organizuje DF.

"Policija postupa po tim saznanjima i provjerava informacije do kojih je došla. Iako vjerujemo da će večerašnji protest DF-a proteći bez incidenata, službenici Uprave policije su potpuno spremni da očuvaju i zaštite ustavom utvrđeni poredak Crne Gore. Ukoliko se dese određene nezakonitosti, odlučno će postupiti u zaštiti zakona i policijskih ovlašćenja koja su im data", poručio je načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Jovica Rečević.

S druge strane, na Twitter profilu Vlade Crne Gore objavljena je informacija da je kamenovana zgrada Ambasade Albanije.

Policija je danas s graničnog prelaza, iz pravca Prijepolja, vratila jedan broj mlađih ljudi srbijanskih državljana iz Stare Pazove i Novog Sada, koji su krenuli na proteste DF-a u Podgorici.

Demokratski front je proteste protiv aktuelne vlasti počeo 27. septembra. Nakon 21 dana protesta na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog, gdje su danonoćno bili postavljeni šatori i bina, komunalna policija je uz asistenciju MUP-a uklonila mobilijar DF-a, i oslobodila Bulevar. U ovoj akciji došlo je manjeg sukoba, a policija je uhapsila 12 lica, među kojima i dva poslanika. Iste večeri građani su se ponovo okupili u centru grada, kada je došlo do sukoba policije i demonstranata. DF je 18. oktobra organizovao protestnu šetnju, kojoj je prisustvovalo više od 7 hiljada građana. Demonstranti su tokom šetnje gađali policiju raznim predmetima, dva policajca su teže povrijeđena.