Regija
0

Crna Gora: Ostavka premijera smatra se i padom vlade

FENA
Današnja ostavka crnogorskog premijera Željka Šturanovića stvorila je u javnosti nedoumicu da li to znači i pad njegove vlade ili će se na njenom čelu samo promijeniti ličnost.

Prema Ustavu, ostavka premijera smatra se i padom Vlade iako kabinet u ostavci nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu.

Najvišim pravnim aktom propisano je da predsjednik Crne Gore predlaže Skupštini mandatara za sastav nove vlade, nakon obavljenog razgovora s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Mandatar Skupštini saopćava svoj program i predlaže sastav kabineta, o čemu parlament odlučuje istovremeno.

Prema Ustavu, Vlada vodi unutrašnju i vanjsku politiku, izvršava zakone, druge propise i opšta akta, donosi uredbe i odluke za izvršavanje zakona.

Vlada zaključuje međunarodne ugovore, predlaže budžet i završni račun, prostorni plan i strategije nacionalne sigurnosti i odbrane.

Također, odlučuje o priznavanju država i uspostavljanju diplomatskih i konzularnih odnosa sa drugim zemljama, predlaže ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu i vrši druge poslove utvrđene Ustavom i zakonima.

Vlada premijera Šturanovića izabrana je 10. novembra 2006. i bila je prva Vlada Crne Gore nakon sticanja nezavisnosti.

Šturanović je, kao ministar pravde u predhodnom sazivu, na premijerskom mjestu naslijedio predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koji je odbio da se prihvati novog mandata, sa obrazloženjem da se povlači sa državnih funkcija, u namjeri da se bavi biznisom.

Đukanović je nedavno izjavio da ne isključuje mogućnost povratka na premijersku funkciju "ako to okolnosti budu nalagale".

On je kazao da nema ambicije da ponovo bude na čelu Vlade i da su javnosti poznati njegovi razlozi za takav stav, ali da je svjestan političke odgovornosti samim tim što je lider najjače partije na političkoj sceni Crne Gore.

"Niti želim, niti mogu da pobjegnem od odgovornosti. Ja sam tu, na poziciji predsjednika partije, i ako razvoj događaja bude uslovljavao neki drugačiji raspored i pomjeranja, svjestan sam da nemam pravo da slijedim samo ono što su moji lični interesi", kazao je Đukanović, javio je Tanjug.

Političari i politički analitičari u Podgorici smatraju da je izvjesno da će crnogorski predsjednik Filip Vujanović mandat za sastav nove vlade povjeriti upravo Đukanoviću.