Regija
0

Crna Gora oprezna uoči proglašenja neovisnosti Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar unutrašnjih poslova u crnogorskoj Vladi Jusuf Kalamperović izjavio je u subotu da se u Crnoj Gori, premda nema najava da bi moglo doći do prosvjeda i destabilizacije sigurnosnih prilika, poduzimaju "mjere opreza".

"Ne očekujem velike prosvjede ni euforiju, niti gibanje uz granicu sa Srbijom i Kosovom", kazao je Kalamperović ocjenjujući da je situacija u Crnoj Gori stabilna te da "nema najava moguće nestabilnosti ni na području gdje žive Albanci ni u drugim krajevima Crne Gore".

Čelnik Demokratske unije Albanaca u Crnoj Gori Ferhat Dinoša pozvao je svoje sunarodnjake da radost i slavlje u povodu predstojećeg proglašenja neovisnosti Kosova izraze na dostojanstven način i u svojim domovima.

"Albanci u Crnoj Gori moraju u ovim povijesnim trenucima biti dostojanstveni i ne smiju u svom slavlju ničim izazvati nelagodu drugih", kazao je Dinoša.

Predsjednik vanjskopolitičkog Odbora u crnogorskom parlamentu i dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković rekao je da "Crna Gora neće istrčavati, ali ni kasniti u odlukama u vezi sa statusom Kosova".

On je podsjetio na to da je stajalište Crne Gore nepromijenjeno, odnosno da Podgorica ocjenjuje da proces rješavanja kosovskog pitanja nije završen, bez obzira na nagađanja o proglašenju neovisnosti Kosova.