Traže ga i jedni i drugi
12

Crna Gora odlučila da će "Kralja kriptovaluta" Do Kwona ipak izručiti Južnoj Koreji, a ne SAD-u

FENA
Do Kwon u rukama crnogorske policije (Foto: EPA-EFE)
Do Kwon u rukama crnogorske policije (Foto: EPA-EFE)
Crnogorski Viši sud u odlučio je u četvrtak da uhićeni "Kralj kriptovaluta" Hyeong Do Kwon bude izručen njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji.  

Prethodno je isti sud, 21. februara odlučio da se Do Kwon izruči Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. marta poništio Apelacioni sud Crne Gore.

Posljednja odluka bit će konačna i pravosnažna, ako se advokati južnokorejskog kralja kriptovaluta ne budu žalili. Oni su se tijekom procesa zalagali da Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji.

Sudovi u Crnoj Gori su do sada više puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD da im se izruči Do Kwon, koga obje države terete za finansijske prevare u oblasti poslovanja kriptovalutama.

Crnogorsko zakonodavstvo propisuje da prvenstvo ima zemlja koja prva podnese zamolnicu za izručenje.

Ambasada SAD-a je 27. marta prošle godine Ministarstvu pravde dostavila notu kojom je traženo privremeno pritvaranju radi izručenja Do Kwona, dok je Južna Koreja je dan kasnije, 28. marta, dostavila zamolnicu za izručenje.

I dok je u prvoj odluci Viši sud notu američke ambasade tretirao kao zamolnicu i odlučio da ga izruči SAD, Apelacioni sud je to problematizirao i ukinuo tu odluku. Viši sud je odlučio da Južna Koreja ima prednost za njegovo izručenje.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhićeni su krajem marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim putovnicama pokušali da otputuju privatnim avionom za Dubai.

Chang Joon je izručen Južnoj Koreji 5. februara ove godine, prenosi Hina.