Regija
0

Crna Gora odgodila aplikaciju za jesen

FENA
Potpredsjednica crnogorske vlade zadužena za evropske integracije Gordana Đurović saopćila je u utorak da je Crna Gora odgodila za jesen podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji.

Ona je to rekla nakon sastanka 5. plenarnog Unaprijeđenoga stalnog dijaloga, na kojem je s predstavnicima Evropske komisije ocjenjivan napredak koji je Crna Gora postigla u ispunjavanju prvenstveno političkih kriterija i ključnih prioriteta evropskog partnerstva.

Đurović je kazala da je Crna Gora pokazala da su evropske integracije njen strateški prioritet i da je ozbiljno posvećena postepenom ispunjavanju svih preporuka iz evropskog partnerstva i provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šef Generalnog direktorata za proširenje u EK-u za zemlje zapadnog Balkana Pier Miller ocijenio je da je crnogorska vlada donijela "mudru odluku" odgađanjem datuma podnošenja aplikacije.

"Smatram da kvalitet uvijek treba da ide ispred brzine", naglasio je Miller, koji nije precizirao koje je pravo vrijeme za aplikaciju Crne Gore, objašnjavajući da treba razmišljati o tome šta se dešava poslije tog čina.

"Tada 27 članica EU-a treba da se usaglase i prihvate aplikaciju. U tom smislu oni traže mišljenje EK-a koliko je opravdana aplikacija određene države. Treba svi da se dogovore i saglase da je određena država postigla napredak i blagovremeno podnijela aplikaciju. To nije samo formalnost ni nešto što se dešava po automatizmu", kazao je Miller novinarima.

Crnogorska opozicija je u prvim reakcijama negativno ocijenila odluku o odgađanju aplikacije, koja je ranije najavljivana za prvu polovinu ove godine, u toku slovenskog predsjedavanja EU-om.

"Odgoda podnošenje aplikacije za jesen posljedica je povratka Mila Đukanovića na mjesto premijera i pobjede antievropskog lobija u crnogorskim vladajućim krugovima", ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je rekao da su se potvrdile tvrdnje njegove partije kako je s povratkom Đukanovića na mjesto premijera "splasnuo evropski entuzijazam koji je krasio vladu bivšeg premijera Željka Šturanovića".

"Šturanović je smijenjen i za premijera došao Đukanović, koji očigledno ima obavezu da prvenstveno vodi računa o interesima crnogorskoga krupnog kapitala, monopolista, njegovih prijatelja, više nego o građanima", rekao je Medojević, prenijele su agencije.