Parmanentna nestabilnost
42

Crna Gora ne miruje: Sukob predsjednika i premijera pokrenuo novu krizu

S. M.
Milojko Spajić i Jakov Milatović
Milojko Spajić i Jakov Milatović
Odluka predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da napusti vladajući Pokret Evropa sad (PES) još jednom je destabilizovala političke prilike u našem susjedstvu.

Milatović je sa predsjednikom PES-a Milojkom Spajićem i ujedno premijerom Crne Gore činio okosnicu stranke. Ubjedljiva politička pobjeda i kontrola najvažnijih institucija zemlje nije bila dovoljna da spriječi razdor.

Vladu su u oktobru prošle godine formirali PES, Demokrate, Socijalistička narodna partija (SNP), Savez građana Civis i manjinske albanske stranke. S obzirom na raskol u PES-u moguće je skora rekonstrukcija Vlade.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović za Klix.ba je kazao da su razlozi raskola unutar PES-a personalne prirode.

"Milatović nema ni znanja, ni umijeća, a ni ličnost koji su potrebni da bi funkcionisao u konstelaciji gdje on nije odlučujući faktor, tj. 'vrhovni kriterijum'. On nije uspio da se nametne kao predsjednik PES pošto je, sticajem okolnosti, izabran za predsjednika države", kazao je Vlahović.

Smatra da su ideološke i političke razlike u odnosu na Spajića manje značajne.

"Obojica su, na različite načine, vezani za beogradske centre moći, odnosno za jednu, svima znanu adresu", rekao je Vlahović.

Naš sagovornik je istakao da bi detaljnija analiza pokazala da je Spajić "liberalniji".

"Mada ni on sam to ne bi znao da objasni, kao, uostalom, što ne umije da objasni mnoge političke sitnice i krupnice. Pri tome, nije teško biti liberalniji od Milatovića, koji je, kada se sjetimo početka devedesetih godina prošlog stoljeća, u okviru u kojem se kretao počivši Momir Bulatović, za kojeg mladi šef države priznaje da mu je uzor", kazao je Vlahović.

Sumnja da je Milatović sposoban formirati stranku, a da mu u tome ne pomogne Beograd, te da bi ona bila neka vrsta konzervativno-populističke formacije.

"Vučiću i kamarili treba poslušni, a ne sposobni vazal. Neće ponoviti grešku sa Đukanovićem iz mlađih dana, koji je imao kapacitet, talenta i znanja da se, u pogodnom trenutku, otrgne od beogradske centrale", kazao je Vlahović.

Na pitanje zašto se situaciju u Crnoj Gori nije stabilizovala nakon što je DPS definitivno izgubio poluge moći Vlahović je kazao da vlast za to nije sposobna.

"Sistematsko uništavanje crnogorskih državnih institucija i kapaciteta je njihov prevashodni cilj. Što gore - to bolje. Urušavanje, odnosno implozija crnogorske suverenosti i državnosti je njihova historijska uloga i njihov stvarni zadatak. Crna Gora koja je nesposobna da samu sebe izdržava, organizuje i brani je njihov krajnji cilj. Prisustvujemo, dakle, mrtvoj trci između ubrzanog učlanjenja Crne Gore u EU, s jedne, sa ulaskom Crne Gore kao formalne države, a, zapravo, teritorije u tzv. 'srpski svet', s druge strane", rekao je Vlahović.

Smatra da bi oktobarski predsjednički izbori u SAD-u mogli, da presude u korist ovog drugog scenarija.

Moguća rekonstrukcija Vlade

Novinar crnogorske Pobjede Nenad Zečević rekao je za Klix.ba da bi ubrzo, kao rezultat Milatovićeve odluke, moglo doći do rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

"Mislim da će Milatovićeva odluka ubrzati proces rekonstrukcije koju očekujem već u maju. To znači ulazak koalicije ZBCG (Nova i DNP) u Vladu, ali i Bošnjačke stranke. U Vladi je veliki sukob između PES-a i Demokrata oko kontrole nad bezbjednosnim sektorom i rekonstrukcija Vlade će biti katalizator za pretjeranu ambiciju Demokrata za kontrolom nad bezbjednosnim sektorom", rekao je Zečević.

On razloge za Milatovićevo napuštanje PES-a vidi u njegovoj potpunoj marginalizaciji unutar struktura stranačkih tijela PES-a.

"Nezadovoljstvo tinja još od predsjedničkih izbora kada je Milatović koji nije bio prvo rješenje PES-a za predsjednika države kritikovao Milojka Spjića jer je slagao javnost oko svog dvojnog državljanstva. Milatović ključnim stranačkim organima PES-a Predsjedništvu i Glavnom odboru nije prisustvovao više od godinu dana a svojim stavovima je često bio na suprotnim pozicijama od Vlade.Prvenstveno oko štrajka prosvjetara, zakona o finansiranju opština, programa Evropa sad 2", kazao je Zečević.

Dodaje da je pitanje sedmica kada će Milatović i formalno početi sa procesom formiranja nove stranke, te da će koalicioni potencijal biti manji nego PES-a.