Vlada odbacila navode
0

Crna Gora: Na biračkom spisku 6.000 umrlih

FENA
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopćila je u ponedjeljak da u biračkom spisku Crne Gore ima više od 6.000 osoba koje se vode kao glasači, iako više nisu među živima.

Ta nevladina organizacija je ocijenila da takvo stanje biračkog spiska omogućava drastične izborne zloupotrebe i mijenja uslove za prelazak cenzusa.

MANS je ranije saopćio da se u biračkom spisku nalazi najmanje 14.000 glasača, koji imaju jednog ili više dvojnika s istim imenima, prezimenima i adresima stanovanja, a različitim matičnim brojevima i šiframa birača.

Vlada Crne Gore odbacila je potom navode MANS-a o nepravilnostima u biračkom spisku za oktobarske parlamentarne izbore, saopćivši da ne postoje duplo upisani glasači.

Navode o postojanju velikog broja navodno dvostruko upisanih birača apsolutno odbacujemo kao neistinite i doživljavamo ih kao politizaciju jednog veoma zahtjevnog, stručnog i administrativnog posla, kaže se u saopćenju.

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je da navodi o nepravilnostima u biračkom spisku izgledaju kao traženje alibija za izborni poraz.

On je rekao da crnogorski birački spisak spada među najuređenije i da su to potvrdile i relevantne međunarodne organizacije.

Na izborima u Crnoj Gori, zakazanim za 14. oktobar, učestvovaće sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mjesto u parlamentu.

Pravo glasa na izborima imaće oko 512.000 građana, a konačan birački spisak Državna izborna komisija objaviće 3. oktobra.