"Espresso"
0

Crna Gora među najvećim kanalima za transport kokaina

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Talijanski list "Espresso" objavio je interaktivnu prezentaciju “Put koke” u kojoj se Crna Gora spominje kao jedan od četiri glavna kanala u svijetu putem kojih se obavlja transport kokaina.

Ta četiri kanala su, kako je navedeno, južoamerički kartel, balkanske mafije, afričke kriminalne organizacije i talijanski organizirani kriminal.

Kako je prenio informativni portal "Vijesti" pod balkanskim mafijama su navedene one u Albaniji, Srbiji, Rumuniji i Crnoj Gori. Južnoameričku čine Meksiko, Kolumbija, Brazil i Venecuela, afričku Nigerija, Senegal, sjeverozapadna Afrika, a talijanske kriminalne organizacije kalabrijska Ndrangeta, sicilijanska Koza Nostra, i takozvane "nemafijaške" organizacije.

Prema podacima koje nudi "Espresso", kokain proizvode četiri južnoameričke države: Kolumbija, Bolivija, Peru, Venecuela. Radi se o 100 posto čistom kokainu, koji se kultivira na 190 hiljada hektara zemlje, a na kojima se proizvodi ukupno oko 920 do 980 tona kokaina godišnje.

Cijena po kojoj ove četiri države prodaju proizvedeni kokain se kreću od 5.000 do 10.000 eura po kilogramu. Kada stigne u Italiju, ova droga se prodaje po cijeni od 800.000 do milion eura po kilogramu kokaina koji je 20 posto čist.

Kokainskim "biznisom", kako se navodi, obrne se oko 1000-1500 milijardi godišnje, što je jednako cifri od dva posto svjetskog bruto proizvoda.

Pod sekcijom "Maršute", "Espresso" navodi da kokain prolazi kroz "crnogorske i balkanske luke". Sekcija je inače podijeljena na američke i evropske, a navodi se da je ovim maršutama prolazi polovina čistog kokaina.

Evropske rute su podijeljene na brodske i avionske. Osim crnogorske i balkanskih luka (samo Crna Gora je imenovana posebno od balkanskih luka), postoji još jedna ruta kojom preko luka u Lisabonu, Marseilleu i Malagi kokain stiže na Siciliju ili u luke na Tirenskom moru, kao i još jedna ruta brodom kojom kokain prolazi preko Afrike da bi stigao u Italiju.

Avionskim putem u Evropu kokain stiže preko aerodroma u Milanu, Parizu, Londonu, Frankfurtu, Madridu i Istanbulu, navodi se u prezentaciji.

"Espresso" navodi kako avionom droga putuje jedan do dva dana, dok je brodom potrebno 5-6 dana da kokain stigne iz Južne Amerike u Italiju.

Kokain prema Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi stiže preko pacifičke rute: preko Meksika, preko rute Argentina - Paragvaj i preko centralnoameričkih država.

Dok putuje posredničkim rutama kilogram 50 posto čistog kokaina dostiže cijenu od 30.000 do 40.000 eura, da bi kada stigne u Italiju dostigao cijenu od 800.000 do milion eura po kilogramu 20 posto čistog kokaina.

"Espresso" navodi da šverceri kokaina ka Evropi imaju dobit četiri do pet hiljada procenata u odnosu na uloženo.