Regija
1

Crna Gora: Liridon Keljmendi pušten na slobodu

Anadolija
Liridon Keljmendi (30), mlađi sin Nasera Keljmendija, prvoosumnjičenog u policijskoj akciji ''Lutka'' i osobe sa crne liste američkog predsjednika Baracka Obame zbog trgovine drogom, napustio je jučer zatvor u Spužu u Crnoj Gori.

To je u izjavi za agenciju Anadolija potvrdio njegov advokat Boris Vukašinović iz Kotora, dodavši da je njegov branjenik oslobođen jer je izdržao kaznu zatvora.

''On je ranije ležao u zatvoru pet i pol mjeseci. Sada je izdržao, također, ostatak kazne od mjesec i pol i pušten je. On je slobodan građanin'', rekao je advokat Vukašinović.

Mlađi Keljmendi uhapšen je 24. maja na graničnom prijelazu "Kula" na ulazu sa Kosova u Crnu Goru, po nacionalnoj potjernici koju je za njim raspisala Ispostava policije Kotor.

Liridon Keljmendi uhapšen je na osnovu naredbe Osnovnog suda u Kotoru radi izdržavanja kazne zatvora na koju je osuđen presudom ovog suda zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja

Otkriven je samo dvadesetak dana nakon što je po međunarodnoj potjernici na Kosovu uhapšen njegov otac.

Potjernica za Liridonom Keljmendijem raspisana je nakon što je postala pravosnažna presuda kojom je osuđen na sedmomjesečnu zatvorsku kaznu, zato što je sa starijim bratom Elvisom (34) pokušao da dođe do lažnih crnogorskih dokumenata.

Braći Keljmendi suđeno je zato što su falsifikovanim crnogorskim državljanstvom pokušali da dođu do ličnih dokumenata. Prema presudi, rukovodilac filijale MUP-a u Kotoru Svetozar Popović (51) osuđen je na godinu zatvora, a savjetnica u toj filijali Ksenija Mitrović (38) na deset mjeseci, jer su kao saizvršioci, također, počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Crnogorski mediji objavili su da je mlađi Keljmendi sa rješenjem o izdržavanju kazne dobio i nalog da u roku od 72 sata napusti teritoriju Crne Gore.

Međutim, njegov advokat nema informaciju o tome. Za AA je potvrdio kako crnogorski zakon poznaje mogućnost da se strani državljanin protjera iz zemlje nakon odslužene kazne, ali da se takva odluka donosi uz sudsku presudu.

''Djelo koje je izvršio nije takvo da bi postojali zakonski uvjeti da se on i protjera. Keljmendi je slobodan građanin i ima u Crnoj Gori imovinu koja je upisana na njegovo ime. Informacije o protjerivanju su najobičnije špekulacije'', dodao je.

Na pitanje da li njegovog branjenika goni pravosuđe još neke zemlje zapadnog Balkana, odgovorio je kako ga, koliko on zna, niko ne traži.

Kako su sredinom maja ove godine pisali srbijanski mediji, Keljmendi, mlađi sin Nasera Keljmendija, je ilegalno na Kosovo iz Srbije prebacio dvojicu Novosađana osumnjičenih za ubistvo Tamare Radulović (29) na Adi Ciganliji. Osumnjičeni za ubistvo Filipa Vilotijevića (25) i Vukašina Cmiljanića (20) u Peći je čuvao upravo mladi Keljmendi.

Mladi Keljmendi je i u Sarajevu bio poznat po krivičnim djelima. Naser Keljmendi se nakon hapšenja uvečer 5. maja nalazi u pritvoru, gdje čeka odluku o mogućem izručenju Bosni i Hercegovini.

Također, drugi sin Nasera Keljmendija, Elvis Keljmendi, osuđen je 13. maja u Prištini na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva. Kako je saopćeno tada iz Eulexa, kaznu Keljmendiju izreklo je mješovito Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini, sastavljeno od troje kosovskih sudija.