Regija
1

Crna Gora još uvijek bez zvaničnog predsjednika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prema jučerašnjim privremenim rezultatima koje je saopštila Državna izborna komisija sa osvojenih 161.940 glasova ili 51.21 posto, kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović je pobjednik crnogorskih predsjedničkih izbora.

Nezavisni kandidat Miodrag Lekić osvojio je 154.290 glasova odnosno 48.79 posto od ukupnog broja birača.

Pristalice Demokratskog fronta su tokom jučerašnjeg dana otvorili i stranice na društvenim mrežama na kojima se građani pozivaju na protrese i pobune, ukoliko se definitivno proglasi pobjeda Vujanovića.

Opštinska izborna komisija u Rožajama odbila je prigovore koje su podnijeli članovi Socijaldemokratske partije (SDP), koji su toga dana nadgledali izbore, zbog navodnih nepravilnosti tokom izbornog dana.

Iz štaba Demokratskog fronta je poručeno da će izbornu pobjedu braniti svim dozvoljenim demokratskim sredstvima, da neće izostati ni jedan vid javne manifestacije nezadovoljstva, te da će sve činiti po dogovoru i po odobrenju Miodraga Lekića.

"Mnogi možda i iz najbolje namjere zakazuju različite vrste okupljanja, ali je to bez našeg znanja i naravno ne može imati potrebnu snagu i kvalitet. Odgovorno tvrdimo i obećavamo da ćemo u skladu sa interesom odbrane izborne pobjede Miodraga Lekića odlučiti kada i gdje možemo izraziti nezadovoljstvo ili drugi vid protesta. Jedini i pravi poziv uslijedit će lično od Miodraga Lekića", naovodi se u saopštenju Demokratskog fronta.

Međunarodna posmatračka misija OEBS-a, čiji su predstavnici nadgledali predsjedničke izbore u Crnoj Gori, saopštili su da na biralištima nisu zabilježili nepravilnosti koje bi ugrozile regularnost izbora.

Na konferenciji za novinare, nisu željeli da komentarišu rezultate, navodeći da je to nadležnost DIK-a.

"Predsjednički izbori bili su profesionalno i efikasno organizovani", navodi se u izvještaju međunarodnih posmatrača, a zbog činjenice da zvanični rezultati nisu objavljeni, predstavnici međunarodne misije nisu željeli da prejudiciraju rezultat.

S obzirom na to da su jučerašnji rezultati koje je Državna izborna komisija objavila privremeni, Vujanoviću još uvijek nije niko čestitao navodnu pobjedu.