Regija
0

Crna Gora dobila novu vladu

FENA
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Duško Marković predložio je ponedjeljak na sjednici parlamenta sastav nove crnogorske vlade u kojoj će biti 19 ministara, koji je crnogorski parlament većinom glasova u cijelosti prihvatio te potvrdio novu crnogorsku vladu.

Najbitnije resore pokrivat će kadrovi iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića. Tako će ministar vanjskih poslova biti Srđan Darmanović, dosadašnji veleposlanik Crne Gore u Washingtonu, ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić, dosadašnji čelnik parlamentarnog odbora za sigurnost, dok će ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade biti Zoran Pažin, koji je bio i dosadašnji ministar pravosuđa.

Manjinske stranke dobile su pet mjesta u novoj vladi. Marija Vučinović iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) bit će i dalje ministrica bez portfelja, kao i u prethodnoj vladi.

Izboru vlade u crnogorskom parlamentu nije prisustvovao niti jedan od 39 zastupnika opozicije, koji su najavili bojkot sve dok državno tužilaštvo ne okonča istragu o planiranim terorističkim napadima 16. oktobra na institucije i planiranju likvidacije premijera Mila Đukanovića. Vlada je dobila podršku 42 zastupnika u parlamentu odnosno potrebnu većinu.

"Ruka pravde mora stići sve koji su namjeravali da na brutalan način udare u temelje države", poručio je predstavljajući sastav vlade mandatar Marković, navodeći da će "nova izvršna vlast podržati rasvjetljavanje detalja u vezi sa događajima tokom izbornog dana".

"Opredijeljenost ove vlade je nedvosmislena – vidimo Crnu Goru kao članicu NATO i EU", kazao je Marković.

Novi crnogorski premijer do sada je u vladi Mila Đukanovića obavljao dužnost potpredsjednika vlade za politički sustav i potpredsjednik je vladajuće Demokratske partije socijalista.

On je rekao da će veću pažnju posvetiti intenziviranju odnosa sa susjedima, s EU, sa SAD i Kinom, a nastojat će prevladati nerazumijevanje u odnosima s Rusijom.