Regija
0

Crna Gora dobila nove pasoše

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crna Gora je dobila nove pasoše, a prvih deset danas je najboljim studentima uručio crnogorski premijer Milo Đukanović na svečanosti u povodu Dana Europe i pobjede nad fašizmom.

Istaknuvši da su studenti budućnost Crne Gore i personifikacija njezinih težnja k europskim i euroatlantskim integracijama, Đukanović je rekao da nove putovnice na najbolji način svjedoče o naporima državnih tijela da stvore uvjete za što brže i bolje ostvarenje "europskog cilja".

Ministar unutarnjih poslova Jusuf Kalamperović je rekao da su nove, biometrijske, kodirane putovnice izrađene po najvišim svjetskim standardima i da ih je gotovo nemoguće krivotvoriti.

Putovnice su crvene boje, a izradila ih je američka tvrtka.

Osim putovnica crnogorski će državljani dobiti i nove osobne iskaznice, vozačke dozvole i druge osobne isprave.

Ministar Kalamperović je najavio da bi Crna Gora od Europske komisije(EK) do kraja ovog mjeseca mogla dobiti "smjernice za bezvizni režim", što je potvrđeno i u izaslanstvu EK-a u Podgorici.

"Smjernice će postaviti jasne ciljeve za reforme koje treba provesti u ključnim područjima, kao što su sigurnost isprava, upravljanje granicom, borba protiv ilegalne migracije, organiziranog kriminala i korupcije te zaštita osnovnih prava", rečeno je u podgoričkom Uredu EK-a.