Milo Ðukanović
0

Crna Gora do kraja će godine podnijeti molbu za članstvo u EU

FENA
Crnogorski premijer Milo Ðukanović izjavio je u utorak da će Crna Gora do kraja godine aplicirati za članstvo u Europskoj uniji (EU), ocijenivši da je od rokova važnije "kvalitetno ispuniti europske standarde na domaćem terenu".

"Smatramo da je ovo trenutak kad Crna Gora treba napraviti sljedeći iskorak na putu do svog cilja - punopravnog članstva u EU", rekao je Ðukanović za Radio Crne Gore.

Predsjednik crnogorske Vlade time je "umirio" domaću javnost koja je bila poprilično kolebljiva pošto su pojedini inozemni diplomati u Podgorici "preporučivali" da Crna Gora, Bosna i Hercegovina (BiH) i Makedonija ne bi trebale podnositi molbu za članstvo prije Srbije.

Ðukanović je najavio da će se u srijedu u Bruxellesu sastati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom te da će jedna od tema biti i redovito godišnje izvješće Europske komisije o učinku Crne Gore na putu prema europskim integracijama.

Premijer je kazao da će u Bruxellesu razgovarati i s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Sheferom o procesu euroatlantskih integracija Crne Gore te kako očekuje da će Crna Gora na summitu NATO-a u travnju sljedeće godine dobiti poziv za Akcijski plan za članstvo.