Regija
0

Crna Gora danas bira predsjednika

FENA
U Crnoj Gori se danas održavaju predsjednički izbori, prvi od proglašenja nezavisnosti, na kojima se četiri kandidata nadmeću za glasove 500.000 birača.

Kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), sadašnji predsjednik Filip Vujanović, favorit je današnjih izbora. Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da bi on mogao dobiti 48 do 54 posto glasova i pobijediti već u prvom krugu.

Njegov visoki rejting kod birača tumači se činjenicom da je za njegovoga predsjedničkog mandata Crna Gora postala samostalna država i da su učinjeni prvi koraci ka euroatlantskim integracijama, potpisan je i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

Njegov glavni protukandidat je predsjednik najjače opozicijske stranke Pokreta za promjene - Nebojša Medojević, jedan od najpopularnijih mlađih političara. Medojević je inženjer elektrotehnike, konsultant za privatizaciju mnogih tvrtki u Crnoj Gori i Srbiji a svoj predizborni program gradio je na kritici vlasti.

Medojević kritizira vlast zbog loše provedene privatizacije kojom je omogućeno "bogaćenje državnih dužnosnika, stvaranje kartela i obitelji koje upravljaju Crnom Gorom".

Na problem korupcije i kriminala u Crnoj Gori upozorila je i EU, i na tome su u predizbornoj kampanji insistirali i ostali predsjednički kandidati, kandidat Srpske liste Andrija Mandić i Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

U predizbornim programima kandidata najviše se razlikuje onaj Andrije Mandića, koji igra na "srpsku kartu" i na glasove Srba u Crnoj Gori te obećava i ponovno ujedinjenje Srbije i Crne Gore. On je također jedini protiv ulaska u NATO i podsjeća na žrtve NATO-ove intervencije 1999. godine.

Kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić obećavao je u kampanji uspostavu države socijalne pravde, ali je imao puno problema u nastojanju da svoju "prosrpsku" stranku, saradnicu Miloševićeva režima, preobrati u građansku.

U slučaju da Vujanović ne pobijedi u prvom krugu, za dvije sedmice u drugom krugu će mu protukandidat najvjerojatnije biti Nebojša Medojević. U tom slučaju ishod izbora bio bi neizvjesniji jer analitičari predviđaju da će Medojević dobiti glasove cjelokupne opozicije.

Predsjedničke izbore u Crnoj Gori pratit će više od 800 međunarodnih i domaćih posmatrača.