Regija
6

Crna Gora će zatražiti članstvo u Arapskoj ligi

Klix.ba
Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Crnogorska Vlada planira do septembra zatražiti status zemlje gosta u sklopu Arapske lige kako bi osnažila kontakte sa zemljama arapskog svijeta, a s ciljem privlačenja investicija.

Zajedno s kraljevskom obitelji iz Abu Dhabija, Atlas grupa uložila je oko 150 miliona eura u izgradnju Atlas kapital centra u Podgorici, a planiraju i novi projekt na moru, vrijedan preko 200 miliona eura.

"To je jedna lokacija na moru, koju šeik Muhamed treba graditi za svoje potrebe", izjavio je za Al Jazeeru direktor Atlas grupe, Duško Knežević, precizirajući da je riječ o resort kompleksu na crnogorskoj obali, koji će se sastojati od privatnih vila do hotela.

Direktan kontakt i bolja saradnja s državama arapskog svijeta, glavni je razlog što će Crna Gora u septembru zatražiti status gosta u sklopu Arapske lige.

"Kroz članstvo možemo ostvariti neposredan uvid u ono što radi Arapska liga, u politiku koju vode, a koja može biti važna za našu diplomatiju. Također, otvaraju se sudjelovanja naših visokih dužnosnika na sastancima Arapske lige, gdje se mogu ostvariti i bilateralni kontakti", kazao je Pavao Karanikić iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Saradnja Crne Gore i arapskih zemalja intenzivirana je posljednjih godina. Podaci Privredne komore pokazuju da je od 2007. do 2013. godine u Crnu Goru ušlo oko 80 miliona eura arapskih investicija.

Zato bi članstvo Crne Gore u Arapskoj ligi, kažu stručnjaci, toj zemlji donijelo nove investicijske šanse.

U sklopu Arapske lige sarađuju 22 islamske zemlje i četiri gostujuće - Brazil, Eritreja, Venezuela i Indija.