Regija
0

Crna Gora 2008. može postati kandidat za ulazak u EU

FENA
Direktorica Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević ocijenila je danas da Crna Gora ima dovoljno administrativnih kapaciteta da aplicira za status zemlje kandidata za članstvo u EU već u prvoj polovini godine.

"Crna Gora je, nakon dobijanja novog mandata, vrlo brzo potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i to dokazuje da ima kapacitete i za naredni korak u procesu integracija, a to je dobijanje statusa kandidata", kazala je Miščevićeva podgoričkoj "Republici".

Ona je naglasila da se administrativni kapaciteti bilo koje države, pa i Crne Gore, grade tokom čitavog procesa integracije.

"Administrativna moć će se graditi i nakon apliciranja i pregovora o članstvu. Evo i Hrvatska i danas vodi pregovore o punopravnom članstvu, a ipak i dalje radi na jačanju svojih kapaciteta", kazala je Miščević.

Ona smatra da i Srbija i Crna Gora treba da iskoriste slovensko predsjedavanje Unijom s obzirom na njihovo jasno opredjeljenje da će im jedan od prioriteta biti dalja integracija zapadnog Balkana.

Miščević je ocijenila da će pristupanje zemalja regiona EU ići po principu regate, na osnovu pojedinačnih zasluga svake zemlje.

"Svaka država zapadnog Balkana bi što prije trebalo da dobije status zemlje kandidata, ali isto tako smatram da dalje pristupanje zavisi od svake zemlje pojedinačno i tempa kojim se ispunjavaju evropski uslovi", navela je Miščević.

Ona je ocijenila da naredno proširenje EU gotovo sigurno neće biti "paket proširenje", već će se vrednovati pojedinačni rezultati svake države posebno.

"To će zavisiti od ispunjavanja svih uslova i obaveza koje zahtijeva članstvo u Uniji", istakla je Miščević, prenio je Tanjug.