Nije dobro političko rješenje
0

Cooper: EU ne podržava podjelu Kosova

SRNA
Robert Cooper
Robert Cooper
Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Cooper izjavio je da niko u EU ne podržava ideju podjele Kosova, da to ne bi bilo politički dobro rješenje, te istakao da je siguran da će razgovori Beograda i Prištine ubrzo biti nastavljeni, uprkos napetoj situaciji na sjeveru.

Cooper je beogradskim medijima rekao da mnoge institucije na sjeveru Kosova, "koje su prema Rezoluciji 1244 nelegalne", dobijaju značajnu finansijsku pomoć iz Beograda, te ocijenio da to Srbiji daje mogućnost da utiče, ali da "uticaj nije isto što i kontrola".

"Sjeverno Kosovo je ekstreman slučaj. Teško je reći da bilo ko ima kontrolu u normalnom smislu: ne može se to reći ni za vladu u Beogradu, ni za vladu u Prištini, ni za međunarodnu zajednicu", ocijenio je Cooper.

On je, međutim, dodao da ne veruje da bi "bilo koja pametna vlada dozvolila da se održi sadašnja situacija, u kojoj svuda imate barikade, a običan narod živi bijedno". 

Navodeći da je u stalnom kontaktu sa šefovima pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislavom Stefanovićem i Editom Tahiri, Cooper je rekao da vjeruje da obje strane iskreno žele da se dijalog nastavi.

"Imaćemo teškoća da odredimo konkretan datum nastavka razgovora, ali ne zbog nekog političkog ili diplomatskog problema. To je problem čisto tehničke prirode, jer strane, a i ja, imamo neke druge neodložne sastanke", dodao je Cooper. 

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je za KiM radio da plan "Ahtisari plus", dioba ili razmjena teritorija na Kosovu nisu opcije i da neće biti predmet razgovora Beograda i Prištine, napominjući da to nije dobra opcija ni za Srbe na Kosovu.
Ona je istakla da je Ahtisarijev plan garancija i okvir za prava nacionalnosti, te da nije uredu da se taj plan ostvaruje i daje rezultate na cijelom Kosovu, dok tri opštine, nastanjene većinskim srpskim stanovništvom, traže veći stepen autonomije.

Prema njenom mišljenju, jedino  rješenje  jeste sprovođenje Ahtisarijevog plana, koji daje rezultate u opštinama nastanjenim sa većinskim srpskim stanovništvom, kao što su Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Klokot, Ranilug.

Ona je dodala da vjeruje u dijalog Beograda i Prištine i da je to jedino i najbolje rješenje za rješavanje praktičnih problema i pitanja koja su ostala kao posljedica rata ili sukoba na Kosovu.

Komentarišući jučerašnji incident u Dobruši kod Peći, kada je Albanac ubio jednog i ranio dva Srbina, Jahjaga je rekla da su prištinske vlasti osudile taj zločin, da je od istražnih i sudskih organa zatraženo da preduzmu neophodne mjere da počinioca izvedu pred lice pravde. Ona je ocijenila da su takvi slučajevi "izolovani incidenti", koji "ne doprinose povjerenju između građana, niti su u duhu vladavine zakona i stabilnosti na Kosovu".