{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Clinton: Dogovor pozitivan i za Prištinu i za Beograd

S
24.2.2012. u 18:55
0
2
Clinton: Dogovor pozitivan i za Prištinu i za Beograd
0
Clinton: Dogovor pozitivan i za Prištinu i za Beograd
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američki državni sekretar Hillary Clinton ocijenila je da su dogovorom u Briselu Kosovo i Srbija učinili još jedan važan korak ka zajedničkoj evropskoj budućnosti, te da je dogovor u skladu sa kosovskom nezavisnošću, a da se nada da će on otvoriti vrata Beogradu za kandidaturu za članstvo u EU.
U izjavi, koju prenosi Američka ambasada u Beogradu, Clintonova je navela da će Kosovo sada sjediti za stolom na regionalnim skupovima kao jednak partner, zastupajući svoje interese i govoreći u svoje ime, te izrazila nadu da će ovaj dogovor otvoriti vrata Srbiji za kandidaturu za ulazak u EU.

Navodeći da je ovo veoma važan korak za Kosovo, Clintonova ocjenjuje da je dogovor u saglasnosti sa kosovskom nezavisnošću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom, i približava Kosovo potpunoj integraciji u Evropu, što SAD nastavljaju da podržavaju.

"Napredak Srbije ka evropskim integracijama je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo, i dobar za budućnost čitavog regiona. Unaprijed se radujemo nastavku dijaloga pod okriljem EU i o ostalim pitanjima koja utiču na svakodnevni život građana obje zemlje", istakla je Clintonova.

Ona je pozvala narode i Kosova i Srbije da primjenjuju postignuti dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine i o, kako je navela, integrisanom upravljanju granicama u dobroj vjeri, kao i da podrže napredak koji je načinjen.

"Samo putem dijaloga i povećanog povjerenja obje zemlje mogu biti sigurne u mirnu i prosperitetnu budućnost kao dio cjelovite, slobodne i Evrope u kojoj vlada mir", istakla je.

Navodeći da snažno i trajno prijateljstvo veže SAD sa Kosovom i Srbijom, Klintonova je dodala da je Vašington podržao ovaj proces od samog početka i odaje priznanje posvećenosti i teškim odlukama koje su bile neophodne da bi se postigao napredak.

"Takođe, želim da odam priznanje objema vladama na njihovoj fleksibilnosti i naporima tokom trajanja ovog dijaloga", rekla je Clintonova.

Ona se zahvalila i EU koja je olakšala i pružila pomoć ovim, kako je navela, "dvjema državama da stignu do svjetlije budućnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: