Regija
0

Clinton: Dogovor pozitivan i za Prištinu i za Beograd

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američki državni sekretar Hillary Clinton ocijenila je da su dogovorom u Briselu Kosovo i Srbija učinili još jedan važan korak ka zajedničkoj evropskoj budućnosti, te da je dogovor u skladu sa kosovskom nezavisnošću, a da se nada da će on otvoriti vrata Beogradu za kandidaturu za članstvo u EU.

U izjavi, koju prenosi Američka ambasada u Beogradu, Clintonova je navela da će Kosovo sada sjediti za stolom na regionalnim skupovima kao jednak partner, zastupajući svoje interese i govoreći u svoje ime, te izrazila nadu da će ovaj dogovor otvoriti vrata Srbiji za kandidaturu za ulazak u EU.

Navodeći da je ovo veoma važan korak za Kosovo, Clintonova ocjenjuje da je dogovor u saglasnosti sa kosovskom nezavisnošću, teritorijalnim integritetom i suverenitetom, i približava Kosovo potpunoj integraciji u Evropu, što SAD nastavljaju da podržavaju. 

"Napredak Srbije ka evropskim integracijama je dobar za Srbiju, dobar za Kosovo, i dobar za budućnost čitavog regiona. Unaprijed se radujemo nastavku dijaloga pod okriljem EU i o ostalim pitanjima koja utiču na svakodnevni život građana obje zemlje", istakla je Clintonova. 

Ona je pozvala narode i Kosova i Srbije da primjenjuju postignuti dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine i o, kako je navela, integrisanom upravljanju granicama u dobroj vjeri, kao i da podrže napredak koji je načinjen. 

"Samo putem dijaloga i povećanog povjerenja obje zemlje mogu biti sigurne u mirnu i prosperitetnu budućnost kao dio cjelovite, slobodne i Evrope u kojoj vlada mir", istakla je.

Navodeći da snažno i trajno prijateljstvo veže SAD sa Kosovom i Srbijom, Klintonova je dodala da je Vašington podržao ovaj proces od samog početka i odaje priznanje posvećenosti i teškim odlukama koje su bile neophodne da bi se postigao napredak. 
"Takođe, želim da odam priznanje objema vladama na njihovoj fleksibilnosti i naporima tokom trajanja ovog dijaloga", rekla je Clintonova. 

Ona se zahvalila i EU koja je olakšala i pružila pomoć ovim, kako je navela, "dvjema državama da stignu do svjetlije budućnosti".