Ivo Sanader
0

Članstvo u EU i NATO-u neće biti kupljeno teritorijem

FENA
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader rekao je sinoć u Koprivnici kako očekuje da Hrvatska početkom travnja bude punopravna članica NATO-a i istaknuo da članstvo u EU i NATO-u neće biti kupljeno teritorijem.

"Očekujem da Hrvatska početkom travnja bude punopravna članica NATO-a. Tražim od političkog vodstva Slovenije da spriječe teatar i igrokaz oko referenduma. Mi smo prijatelji i sutra ćemo biti zajedno u EU i NATO-u, ali ne ćemo prijateljstvo kupovati teritorijem i neće članstvo u EU i NATO-u biti kupljeno teritorijem", kazao Sanader na proslavi 19. obljetnice osnutka HDZ-a u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naglasio je kako Hrvatska sudjeluje u više od 15 mirovnih misija te da NATO nema pravo na luksuz čekanja.

Sanader je ponovio da će se u utorak susresti u Mokricama sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom i istaknuo kako očekuje da će se tada "priča završiti".

"Hrvatska zaslužuje i ima sve uvjete da bude članica NATO-a. Kada je Slovenija ušla u EU i NATO, ušli su s otvorenim pitanjima, a ako je mogla Slovenija, može i Hrvatska, ne mogu se imati dvostruki kriteriji", istaknuo je Sanader i dodao kako pitanje granica treba riješiti Međunarodni sud u Haagu.

Sanader je u Koprivnici najavio gradnju podravsko-bilogorskog ipsilona i istaknuo da će se graditi i pelješki most jer će to revitalizirati te krajeve i u vrijeme krize pridonijeti gospodarstvu.

Pozvao je građane da iziđu na lokalne izbore u svibnju. Izrazivši uvjerenje u pobjedu na tim izborima, poručio je da će HDZ pobijediti i na idućim parlamentarnim izborima.

Na svečanosti u koprivničkoj športskoj dvorani bili su, među ostalim, potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Damir Polančec, ministri Ivan Šuker i Božo Biškupić te predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji je, istaknuo je Sanader, prvi put na skupu HDZ-a.

Friščić je uputio čestitke HDZ-u i podsjetio na suradnju tih dviju stranaka na državnoj razini. U Koprivničko-križevačkoj županiji, kazao je, te dvije stranke imaju vodstvo u 23 jedinice lokalne samouprave, a nakon izbora očekuju u svih 25.

Damir Polančec ocijenio je da je "Koprivnica taoc Mršićeve politike i njegove nespretnosti" te je dodao kako HDZ sada ima povijesnu šansu doći na vlast te da to ne smije propustiti".

Na skupu HDZ-a predstavljeni su kandidati za predstojeće lokalne izbore, temeljem jučer potpisanog koalicijskog sporazuma HSS-a, HDZ-a, HSU-a i HSLS-a.