Regija
3

Članovi Vlade Srbije će šetati sa LGBT osobama u Beogradu?

Anadolija
Organizatori Parade ponosa Beograd 2014. godine izrazili su očekivanje da će se manifestacija LGBT osoba ove godine održati šetnjom ulicama prijestolnice Srbije u nedjelju 28. septembra.

Otvarajući "Nedjelju ponosa“ organizatori Beograd pridea su na konferenciji za novinare konstatovali da ove godine, prilikom organizacije petog po redu pridea, vlada drugačija atmosfera u odnosu na prethodne godine kada je zbog ugrožavanja sigurnosti održavanje šetnje LGBT osoba bilo zabranjivano.

"Policija čini sve kako bi taj skup protekao u najboljem redu. Uvereni smo da sve ide ka tome da se šetnja desi", rekao je Boban Stojanović prenoseći utiske sa sastanka sa ministrom policije Srbije Nebojšom Stefanovićem povodom bezbjednosnih procena vezanih za održavanje tog skupa.

Ocijenivši da se društvo polako mijenja on je istakao da se ljudska prava ne dobijaju preko noći već da je to proces i da će, šta god da se desi 28. septembra, nastaviti borbu da Srbija postane demokratska.

Na početku "Nedjelje ponosa" večeras će u KC Grad biti otvorena izložba na temu diskriminacije LGBT osoba i u narednih pet dana bit će održane razne filmske projekcije, promocije knjiga i razne debate.  

U ime "Beograd prajda“ Boban Stojanović je najavio da će se većina događaja održati na prostoru Savamale i taj dio Beograda pretvorit će u "sigurno srce“ grada.

"Beograd dobija onakav Pride Week kakav se dešava svuda u svijetu i koji uključuje veliki broj pripadnika LGBT zajednice. Imamo napredak u čitavoj ovoj priči“, rekao je Stojanović i najavio propratne događaje koje ove godine organizuju druge organizacije i inicijative.

Organizatori Beograd pridea su saopštili da su razgovarali sa članovima vlade Srbije i predstavnicima evropskih institucija kako bi se šetnja LGBT osoba održala i da su ove godine naišli na poseban pristup.

Volonteri LGBT zajednice prate socijalne mreže i sve prijavljuju policija koja sve procesuira.

Na forumu tokom "Nedjelje ponosa", a dan uoči održavanja šetnje, pored članova Vlade Srbije i međunarodne zajednice govorit će predstavnici Vijeća Evrope, njemačkog Bundestaga.

Goran Miletić je rekao da će ove godine na Beograd Prajdu učestvovati oko 50 gostiju iz regiona i isto toliko iz Evrope i svijeta.

"Mnogi ljudi su želeli da se solidarišu sa nama na razne načine i sve je to posljedica zabrane Beograd pridea prethodnih godina. Zaista se nadamo da će biti šetnje 28. ovog mjeseca“, istakao je Miletić.

Učešće u šetnji LGBT osoba u Beogradu za sada su najavili ministri kulture i evrointegracija u Vladi Srbije Ivan Tasovac i Jadranka Joksimović.

U Beogradu će od 22. do 28. septembra biti održana “Nedjelja ponosa 2014”. Za kraj manifestacije posvećene LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) osobama planirana je Pride šetnja od zgrade Vlade Republike Srbije do platoa ispred Skupštine grada Beograda.

Prvi beogradski Pride organizovan je 2001. godine pod sloganom “Ima mjesta za sve nas”. Tokom ovog događaja u napadu desničarskih organizacija i navijačkih grupa na učesnike povrijeđeno je više od četrdeset osoba.

Drugi put, Pride je u Beogradu održan u oktobru 2010. godine, u parku Manjež, gdje se okupilo više oko 500 učesnika. I tada je došlo do velikih sukoba policije i huligana u centru Beograda, pri čemu su povrijeđena 132 policajca i 25 građana, a uhapšeno je oko 250 osoba.

Zbog nemogućnosti da državni organi garantuju bezbjednost učesnika, Pride šetnje nisu održane prethodnih 2011., 2012. i 2013. godine.

"Nedjelja ponosa" je godišnji događaj vezan za LGBTTIQ zajednicu i njena prava. Događaj podržava sve rodne i seksualne manjine bez ikakve diskriminacije i dio je međunarodnog Pride pokreta.