Spor
0

Čiji je Marco Polo, hrvatski ili talijanski?

SRNA
Marco Polo
Marco Polo
Italijani su ljutito reagovali na pokušaj Hrvatske da prisvoji legendarnog srednjovjekovnog istraživača i putopisca Marca Pola, piše list "Daily Telegraph".

Negodovanje je uslijedilo nakon što su muzej posvećen Marcu Polu u kineskom gradu Yangzhouu otvorili ne italijanski zvaničnici, već bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Muzej u Kini otvoren je jer je Marco Polo bio izaslanik u toj zemlji od 1282. do 1284. godine.

Otvarajući muzej ovog mjeseca Mesić je opisao Marca Pola kao "svjetskog istraživača, rođenog u Hrvatskoj, koji je Kinu predstavio Evropi".

Italijanski dnevnik "Corriere della Sera" opisao je izjavu Mesića kao "budalaštinu" i "provokaciju".

"Pripisivanje hrvatske nacionalnosti Marcu Polu ili bilo kome drugom, koji je rođen na tom ostrvu u to vrijeme, samo jer je ono sada dio Hrvatske, iskrivljuje historijske činjenice", piše list.

List ističe da je Garibaldi, heroj pokreta Risorgimento za ujedinjenje Italije u 19. vijeku, rođen u Nici, ali nikad nije opisivan kao Francuz.
List dalje kritikuje italijanske diplomate u Kini jer su dozvolili da "im promakne neko tako poznat među Kinezima kao Marco Polo što može nanijeti štetu prijateljskim odnosima, trgovini i turizmu". 

Tačno mjesto i datum rođenja Marca Pola nisu poznati, ali naučnici vjeruju da potiče iz Venecije.

Neki historičari tvrdi da je rođen na hrvatskom ostrvu Korčula u Jadranskom moru.

Prema toj teoriji, njegov otac je bio trgovac iz Dalmacije Mafeo Pilić, koji je italijanizirao svoje prezime u Polo kada se naselio u Veneciji.