|

Četiri kandidata u trci za predsjednika Hrvatske

Četiri kandidata u trci za predsjednika Hrvatske
0
S
SRNA
7.12.2014. u 10:42
10
komentara
0

dijeljenja
Četiri kandidata u trci za predsjednika Hrvatske
U ponoć je istekao rok za predaju kandidatura za predsjedničke izbore u Hrvatskoj, koji će biti održani 28. decembra, a uz zakonom propisanih više od 10.000 potpisa predate su četiri kandidature.
Kandidature su predali Kolinda Grabar-Kitarović, aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić.

Kandidature su predala još tri kandidata, ali nisu prikupili dovoljan broj potrebnih potpisa, javljaju hrvatski mediji.

Državno izborna komisija će najkasnije sutra do ponoći provjeriti valjanost kandidatura i objaviti listu kandidata za predsjednika Hrvatske.

Predsjednik Državne izborne komisije Hrvatske Branko Hrvatin rekao je da je provjera potpisa već počela, te očekuje da će lista kandidata biti objavljena sutra, a time će i službeno početi izborna kampanja, koja će trajati do 26. decembra u ponoć, kada počinje izborna tišina.

Hrvatin je istakao da su svi kandidati, uz prijedlog kandidature, morali priložiti i broj posebnog računa sa kojeg će finansirati svoju kampanju.

"Također, najkasnije tri dana od početka službene kampanje morat će da objave i okvirni iznos i izvor vlastitih sredstava sa kojima ulaze u kampanju", naveo je Hrvatin.

Kampanju pojedinih kandidata mogu finansirati i građani sa najviše 30.000 kuna (4.000 eura), a preduzeća sa 200.000 kuna (26.500 eura).

U predstojeće predsjedničke izbore Državna izborna komisija Hrvatske ulazi sa proširenim ovlaštenjima, nakon što je 2011. godine izmijenjen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...