Regija
0

Cerar: Slovenija više neće postavljati žicu na spornom graničnom području

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u nedjelju kasno navečer kako Slovenija više neće na mogućim granično spornim mjestima s Hrvatskom postavljati žičanu ogradu kako ne bi izazivala dodatne granične napetosti u odnosima između dvije zemlje.

"Na svim tačkama koje bi mogle biti sporne u smislu definiranja granice nećemo postavljati žičane prepreke, kako ne bismo izazvali granične napetosti ili sporove", kazao je Cerar nakon sinoćnjeg susreta s premijerom Zoranom Milanovićem na summitu EU-a u Brisleu, dodavši da je to rekao hrvatskom premijeru.

Odgovarajući na pitanje o hrvatskim prostestnim notama kojima je Hrvatska upozorila da je slovenska bodljikava žica na nekim mjestima postavljena na hrvatskoj zemlji te zahtjeva da se ona ukloni, Cerar je kazao da se ubuduće žičane prepreke na spornim mjestima neće postavljati te da bi na mjestima gdje je granica sporna, umjesto žičane ograde, mogla biti postavljena neka druga vrsta prepreke za onemogućavanje ilegalnih migracija. Slovenski premijer nije, međutim, ništa rekao o tome šta će biti s već podignutom žičanom ogradom na spornim graničnim mjestima, zbog čega je Hrvatska i protestovala.

Što se tiče podizanja ograde na granicama uopće, Cerar je rekao kako "niko ne želi žičanu ogradu na dugi rok, ali je u ovom trenutku ona još potrebna radi kontrole ilegalnih migracija, zato će se njeno postavljanje nastaviti sve dok to budu zahtijevali sigurnosni razlozi".