Kršenje prava
4

Cerar: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku zbog arbitraže Sudu EU

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je u Briselu ponovio stajalište svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom prijeporu krši "međunarodno i evropsko pravo", te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za sedmicu ili dvije pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu.

"Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz sedmicu-dvije, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku", kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Evropskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

"Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Evropske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo", kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU-a u tom slučaju.

No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju, prenosi Hina.

"Tužbu protiv Hrvatske uložit ćemo zbog kršenja evropskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi", kazao je slovenski premijer.

Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Evropske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, te kritizirao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.