Regija
0

Ceku u Ljubljani: Kosovo će ostati multietničko

FENA
Bivši kosovski premijer Agim Ceku izjavio je u petak u Ljubljani da će Kosovo biti multietnička država u kojoj je Srbima zajamčen ravnopravan status, te da Kosovo unatoč slabom gospodarskom stanju ima jake razvojne adute.

"Iako je na Kosovu 90 posto stanovništva albanske narodnosti, Kosovo jest i ostat će multietnička država", rekao je Ceku u petak u Ljubljani u "Centru Europa" na tribini koju je organizirao ljubljanski Institut za strateška istraživanja.

Ceku je naglasio odlučnost vlasti na Kosovu da se pridržavaju Ahtisaarijeva plana koji Srbima kako je rekao praktično osigurava "pozitivnu diskriminaciju" i velik utjecaj u strukturama vlasti preko instituta donošenja odluka načelom dvostruke većine u parlamentu i vlastiti obrazovni sustav gdje predstavljaju većinu, uključujući i sveučilište.

Govoreći o razvojnim mogućnostima Kosova nakon proglašenja neovisnosti, Ceku je naglasio da će se u ožujku ili najkasnije u lipnju održati donatorska konferencija, što bi trebalo dati jak poticaj gospodarskoj aktivnosti.

Razvojne prednosti Kosova su prirodni izvori i ljudski potencijal jer je riječ o demografski najmlađoj populaciji u Europi, a troškovi radne snage su niski, rekao je Ceku.

Na pitanje o tome može li Kosovo postati presedan za priznavanje novih država, Ceku je rekao da je Kosovo slučaj "sui generis" koji se ne može uspoređivati s drugima.

Što ako kosovski Srbi sada postave iste zahtjeve i traže samostalnost, pitao je predstavnik ruskog veleposlanstva u Ljubljani, a Ceku je odgovorio: "Ako počnemo mijenjati granice na Balkanu, gdje će to završiti?!"