Regija
0

Ceku tražio od EU-a da brzo prizna nezavisnost Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odlazeći kosovski premijer u ponedjeljak je zatražio od Evropske unije da brzo prizna zahtjev njegove pokrajine za nezavisnošću, dok je visoki srpski zvaničnik kao gest prkosa pripremao otvaranje vladinog ureda na Kosovu na napetom sjeveru pokrajine.

Evropska unija mora "priznati potrebu hitnoga i trajnog zaključenja ovog procesa", izjavio je Agim Ceku u intervjuu za Associated Press

Ceku je nastojao uvjeriti u, kako ga je nazvao, "naše obavezivanje na multietničnost, naše obavezivanje na demokratiju, naše obavezivanje na međunarodni nadzor nezavisnosti, naše obavezivanje na međunarodno prtnerstvo i naše obavezivanje na evropsku budućnost".

U petak je "trojka" posrednika iz EU-a, SAD-a i Rusije izvijestila generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona da su četiri mjeseca pregovora uz međunarodnom posredovanje završila u ćorsokaku.

Ministri vanjskih posloova EU-a sastaju se danas zbog kosovskog pitanja, a Vijeće siguirnosti UN-a trebalo bi se pozabaviti tim pitanjem 19. decembra.

Kosovsko albansko rukovodstvo namjerava proglasiti nezavisnost početkom 2008., iako je obećalo da to neće učiniti bez odobrenja EU-a i SAD-a.

Iako je pokrajina formalno i dalje dio Srbije, njome upravljaju UN i NATO od 1999. kada su NATO-ovi zračni udari okončali srpsku akciju slamanja albanskih separatista.

Srbija je ponudila Kosovu široku autonomiju ali insistira da ono ostane dijelom njene teritorije, a Rusija je zaprijetila da će blokirati nezavisnost u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Mislim da Srbija ima izbor: ili da ide u budućnost zajedno s nama ili da ide u prošlost sama", izjavio je Ceku, koji se priprema predati vlast bivšem pobunjeničkom vođi Hashimu Thaqiju, čija je stranka pobijedila na izborima prošlog mjeseca.

Danas srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić planira otvoriti ured svoje vlade na srpskoj strani etnički podijeljenoga sjevernog grada Kosovske Mitrovice - koji je dugo bio žarište nasilja između većinskih Albanaca i manjinskih Srba.

Samardžić će također obići srpska sela i sastati se s UN-ovim zvaničnicima. Otvaranje ureda vlade Srbije unutar Kosova smatra se, međutim, jasnom teritorijalnom pretenzijom Beograda koji Kosovo smatra kolijevkom svoje drevne domovine i odbija ga prepustiti.

SAD i neke zemlje članice EU-a nagovijestile su da će priznati nezavisno Kosovo - ali su Kipar, Grčka, Slovačka, Španija i Rumunija izrazili neslaganje, strahujući da će to biti loš presedan i ohrabriti separatističke pokrete u drugim zermljama Evrope i širom svijeta.