{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čedomir Jovanović: Važno je što je Vučić otišao u Srebrenicu

11.7.2015. u 21:13
154
Čedomir Jovanović: Važno je što je Vučić otišao u Srebrenicu
154
Čedomir Jovanović: Važno je što je Vučić otišao u Srebrenicu
Foto: LDP
Osuđujem napad neodgovornih pojedinaca na premijera Srbije u Potočarima, koji su na ovaj način, nasiljem, pokušali da izraze svoje nezadovoljstvo, koje za rezultat ima povećan nivo netolerancije i međusobne mržnje, a region vraća u vrijeme sukoba, kazao je lider srbijanske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.
U reagovanju objavljenom na stranici LDP-a, Jovanović je naglasio da je, uprkos ovom necivilizacijskom činu, izuzetno važno što je predsjednik Vlade Srbije otišao u Srebrenicu, vidio se sa majkama Srebrenice, poklonio se sjenama ubijenih i izrazio žaljenje.

"Genocid u Srebrenici je nedvosmisleno pojedinačno najstrašniji zločin rata u Bosni, kao što je nedvosmislena i odgovornost bosanskih Srba kao i države Srbije i političara koji su kreirali politiku, ali i atmosferu tog vremena. Uz sve razumijevanje za bol porodica nastradalih ljudi, uz saosjećanje sa patnjom majki Srebrenice, uz poštovanje za sve žrtve koje i danas, dvadeset godina kasnije, bole bošnjački narod, kao i za bol prema svim žrtvama ratova na području bivše Jugoslavije, bez obzira da li su srpske, hrvatske ili albanske, danas je sigurno došlo vrijeme da jedni drugima pružimo ruke pomirenja i da stare sukobe prestanemo da rješavamo kamenovanjem i linčom", smatra Jovanović.

Prema njegovim riječima u cijelom regionu, u Bosni, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, skoro dvadeset miliona ljudi živi u nedovršenim državama i razvaljenim društvima i svaki incident, kao što je pokušaj linča premijera Srbije u Potočarima, vraća nas nekoliko koraka unazad, u atmosferu u kojoj se narodi drže za vratove, škrguću zubima i čekaju da se svete.

"Ni Srbija ni Bosna, ni bilo koja druga država u regionu neće postati normalno društvo dok živi u takvoj atmosferi. Probleme prošlosti i budućnosti naših društava moraju da rješavaju institucije, moramo graditi atmosferu razumijevanja i povjerenja i svaki postupak bilo koje strane usmjeren na rušenje odnosa koje želimo da uspostavimo u budućnosti povećava rizik da umjesto u boljoj budućnosti ostanemo da živimo u prošlosti koju dobro znamo i koja nam nije donijela ništa dobro", kazao je Jovanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: