Uoči izbora u Srbiji
36

Čedomir Jovanović se sastao s Kurtijem: "Poznajem ga 30 godina, o Kosovu se mora reći istina"

B. H.
Foto: Vlada Kosova
Foto: Vlada Kosova
Dvije sedmice prije izbora u Srbiji predsjednik Liberalno Demokratske Partije (LPD) boravio je u kratkoj posjeti Kosovu.

Jovanovića je u nedjelju na razgovor primio premijer Kosova Albin Kurti.

"Svako od nas nosi svoje breme i nikome od nas nije lako. Ja vjerujem da je Vučić svjestan tog tereta i da cijeni i razumije mir koji je potreban i Srbima i Albancima", kazao je Čedomir Jovanović po povratku sa sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Nakon što je završio posjetu Jovanović se oglasio s graničnog prijelaza Merdare.

"Kurtija poznajem 30 godina. Svašta smo prošli u životu i on i ja i nakon ovih razgovora i ja vjerujem da je krv prolivena u Banjskoj posljednja krv koja se proliva u sukobu srpskog i albanskog naroda na Kosovu. Da su kosti koje su ostale tamo i životi koji su izgubljeni, posljednja cijena koju plaćamo za istorijski nesporazum naša dva naroda. Stradamo sto godina i u tome smo isti", kazao je Jovanović.

Istakao je da se Srbija nalazi pred izborima, te naglasio je da se o Kosovu "mora reći istina".

"O Kosovu se ne smije ćutati. Mora se reći istina i mora se krenuti drugim putem. Svi znate da sam ja tu istinu davno rekao, prije više od 20 godina. Zbog toga sam žigosan kao izdajnik. A danas mnogo više ljudi razumije da sam uradio ono što sam morao. Jer volim svoj narod i znam da ne mogu voljeti i željeti dobro Srbima, a da nemam snagu da volim i kosovske Albance i pokušam da ih razumijem. Danas vjerujem i u naše društvo i njegovu sposobnost da podrži političke promjene koje su nam potrebne kako bi svi na Kosovu našli svoj mir a mi pravo na novi početak", kazao je Jovanović.

U saopćenju kabineta premijera Kosova se navodi da se razgovaralo o potrebi jačanja vladavine prava na zapadnom Balkanu, važnosti demokratizacije društava i institucija, političkom pluralizmu, poštivanju ljudskih prava i nacionalne manjine kao garant mira i sigurnosti u cijeloj regiji.