Regija
16

Čedomir Jovanović prisustvovao obilježavanju 22. godišnjice ubistava u Štrpcima

Klix.ba
Predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović jučer je prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u Štrpcima gdje je 27. marta ubijeno 19 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar.

Jovanović je danas na svom Facebook profilu postavio fotografije sa obilježavanja godišnjice stradanja 19 osoba od čega je njih 18 bilo bošnjačke nacionalnosti i Hrvat Tomo Buzov, koji je zajedno sa 18 Bošnjaka izveden iz voza i ubijen samo jer je ljudski postupio pitavši zbog čega pripadnici srpske paravojske čine to što su učinili.

Na jučerašnjoj 22. godišnjici u prepunoj sali Doma kulture u Prijepolju obratio se i Jovanović koji je svoj govor, prema informacijam tamošnjih medija, počeo sa pozdravom muslimana "Selam alejkum", te je dodao da se osjećao neprijatno jer je na putu prema Domu kulture čuo kako njegov narod sluša njegovu muziku.

Jovanović je u svome govoru još kazao kako je sramota da Srbija ne vidi tugu i muku porodica otetih ljudi, te da je njegov narod pogriješio.

Podsjetimo, osumnjičeni za ovaj zločin su nakon otmice iz voza putnike odveli u školu koja se nalazi u Prelovu gdje su ih opljačkali i pretukli. U napuštenoj kući blizu obale rijeke Drine su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela su bacila u rijeku Drinu. U jezeru Perućac do danas su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci četiri Bošnjaka, a još uvijek se traga za 15 osoba, među kojima i tijelo Tome Buzova.