{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čedomir Jovanović pozvao Srbijance da odaju počast srebreničkim žrtvama 11. jula

7.7.2015. u 16:05
10
197
Čedomir Jovanović pozvao Srbijance da odaju počast srebreničkim žrtvama 11. jula
10
Čedomir Jovanović pozvao Srbijance da odaju počast srebreničkim žrtvama 11. jula
Čedomir Jovanović
Srbijanski političar i predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović pozvao je sve Srbijance da "uprkos prijetnjama šovinističkih, nacionalističkih i fašističkih grupa i njegovih medijskih i političkih sponzora" dođu ispred Skupštine Srbije 11. jula u 11 sati i odaju počast srebreničkim žrtvama.
"Već dvadeset godina, svaki put kad nas tragični jubileji bosanskog rata podsjete na razorne posljedice politike koju je Srbija vodila devedesetih godina, iznova se suočavamo sa nespremnošću dijelova našeg društva da se pogleda u ogledalo i jednom zauvijek raskine sa načinom razmišljanja koji je od Srbije i cijelog regiona napravio najnesretniji dio Evrope. Ova nespremnost je uvijek kamuflirana u lažnu brigu za srpske žrtve, kao i sve druge žrtve, koje je Miloševićeva politika sijala svuda dokle je stizala njena dugačka i krvava ruka. Iako stalno govorimo da brojevi nisu važni i da su sve žrtve jednako bolne, od nekih činjenica ne možemo pobjeći i nećemo biti ljudi kakvi bi željeli da budemo i kakvi smo nekad možda bili, dok sebi i svima oko sebe ne priznamo neke bolne istine", stoji u Jovanovićevom pismu javnosti.

Srbijanski političar ističe kako onaj ko nema empatiju prema žrtvama drugih naroda, nema empatiju ni prema stradalima svog naroda.

"Sposobnost da se zatvore oči prema činjenici da je broj stradalih bošnjačkih civila višestruko veći od stradalih na drugim stranama, da je veći od broja stradalih bošnjačkih vojnika, sposobnost da se ignoriše bol majki stradalih srebreničkih žrtava, na kraju svjedoči isključivo o nezainteresovanosti za bilo čiju patnju i ljudske živote na svim stranama svodi na jednostavne brojeve, kilograme ljudskog mesa koje je potrebno ugraditi u propale i besmislene političke koncepte. Odnos prema srebreničkoj tragediji, genocidu koji je tamo počinjen, je lakmus papir koji nas svrstava na pravu ili pogrešnu stranu u jednom, nikad završenom sukobu, u borbi za stvaranje civilizovanog, modernog, pravednog i slobodnog društva", kaže Jovanović.

Na kraju otvorenog pisma pozvao je svoj narod da izađe ispred Skupštine Srbije 11. jula i svi zajedno odaju počast srebreničkim žrtvama.

Jovanović je jedan od političara koji je prvi otvoreno progovorio o ovim zločinima, priznao učešće svog naroda u genocidu, ponudio izvinjenje i pružio ruku pomirenja. Upravo zbog toga i nije omiljen u nekim dijelovima Srbije, a bio je meta nekoliko napada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: