Srbijanska opozicija
1.1k

Čedomir Jovanović: Odgovorni smo da se Mladić više nikad ne ponovi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kazna koja je danas izrečena Ratku Mladiću predstavlja djelimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, čiji je Mladić jedan od najistaknutijih simbola, kazao je Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a Srbije.

"To ludilo devedesetih je za sobom ostavilo zastrašujuće posljedice i presuda Mladiću može biti osnov za stvaranje odnosa koji su nam toliko potrebni i koje dugujemo makar svojoj djeci. Moramo pronaći prostor za neku vrstu otrežnjenja, moramo biti svjesni onoga što se desilo u Bosni i Hercegovini. Naravno da se ne može govoriti o satisfakciji, ništa ne može vratiti uništene živote, tragedije miliona ljudi. Jeste izrečena maksimalna zatvorska kazna i makar u tom smislu Tribunal se nije obrukao. I ovo nije presuda srpskom narodu, ali jeste presuda jednoj politici. Sjećanje o zastrašujućim slikama koje svjedoče o jednom vremenu mora biti osnova za razumniju i pametniju politiku", kazao je Jovanović.

Istakao je kako presuda treba biti osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u cijelom regionu, a prije svega u Bosni i Hercegovini, te upozorio da ovo ne smije biti povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama.

"Ovakva presuda je podsjetnik kolika se cijena plaća kada se problemi rješavaju ratom i dodatni razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost opet ponovi", kaže Jovanović.

Kazao je da kazna doživotnog zatvora za Mladića je u isto vrijeme i nada da će se teret kolektivne odgovornosti skinuti sa srpskog naroda u Srbiji i BiH, a da istovremeno, ova presuda postavlja zadatak pred lidere i Srbije i Republike Srpske da svoja društva upoznaju sa zločinima koji su počinjeni i otvoreno progovore o užasnim stradanjima Bošnjaka tokom rata u BiH.

"Mora se pokazati pijetet prema žrtvama stalnim podsjećanjem na njih i porukama da se tako nešto ne smije nikada više ponoviti. Također, moramo sačuvati prisebnost i ne dozvoliti da ova presuda postane novi motiv za srpski ili bilo koji drugi nacionalizam" upozorio je.