Borba protiv fašizma
17

Čedomir Jovanović: Moramo riješiti probleme sa susjedima jer je to garant budućnosti bez sukoba

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kazao je kako Srbija i cijeli svijet ovaj Dan pobjede protiv fašizma dočekuju u novim previranjima, iskušenjima i izazovima koji nas stalno podsjećaju na to da ne zaboravimo ono što se dogodilo prije više od sedam decenija.

Upravo je riječ mir, ističe Jovanović, ključna poruka koja nas svake godine vraća pred pitanja i dileme kako da savremeni život i ono što danas vidimo ispred sebe sačuvamo da se više nikada ne ponove strahote užasnog rata i stradanja.

"Mi, koji smo preživjeli i posljednje ratove devedesetih, one najgore – građanske, imamo posebnu obavezu da taj mir čuvamo i da riješimo probleme koje imamo sa svojim susjedima, jer je to naš interes i garant budućnosti bez sukoba. Novi oblici fašizma primjetni su kroz razne domaće, regionalne i evropske organizacije koje nisu spremne da se zauvijek izbore s ostacima razmišljanja koje je cijelu Evropu već jednom uvelo u pakao", kaže Jovanović.

Naglasio je kako se antifašizam u Srbiji mora očuvati, a sjećanja na one koji su dali živote za one koji su tek dolazili ne smiju tek tako da izblijede.

"Protivimo se bilo kakvoj relativizaciji zločina počinjenih u ratovima, rehabilitaciji ratnih zločinaca i u Drugom svjetskom ratu, kao i u ratovima devedesetih, i samo jasan odgovor na pokušaj prekrajanja historije je ono što će se razumjeti. Ideja snažne i slobodne Evrope neraskidivo je povezana s Evropskom unijom. Srbiji je mjesto u Evropi i u vezi s tim pitanjem ne smije i ne može biti kompromisa. Da bismo do te Evrope stigli, potrebno je da u svom društvu snažno njegujemo antifašizam i da na svakom mjestu i u svakoj prilici afirmišemo ideje mira, dobrosusjedskih odnosa i rješavanja problema koji nas koče ka bržoj integraciji sa zemljama Zapadne Evrope", rekao je.

Poručio je kako je borba za evropsku Srbiju izraz najvećeg poštovanja svih koji su pali u borbi protiv fašizma te da je jače insistiranje na evropskim vrijednostima, a ne dilema o tome kuda trebaju ići, jedini ispravan put u vremenima u kojima se presudno gradi budućnost u kojoj će živjeti generacije koje dolaze.